neuspješno lansiranje / VIDEO Panika u Južnoj Koreji! Balistička raketa pala na zemlju i izazvala požar. 'Vidjeli smo vatrenu kuglu'

Image
Foto: AP

Seul i Washington proveli su višestruke zajedničke vježbe u sklopu kojih su, uz ostalo, ispaljene rakete

5.10.2022.
7:58
AP
VOYO logo

Neuspješno ispaljivanje balističke rakete izazvalo je paniku u inače mirnom gradu u Južnoj Koreji, nakon što je projektil pao na zemlju i izazvao veći požar, priopćili su u srijedu dužnosnici.

Južnokorejska vojska u utorak navečer ispalila je balističku raketu kratkog dometa Hyunmoo-2 koja je zbog neispravnosti pala ubrzo nakon lansiranja. Pri padu se zapalilo raketno gorivo, ali kapsula nije eksplodirala, rekao je predstavnik južnokorejske vojske za novinsku agenciju Yonhap.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Seul i Washington proveli su višestruke zajedničke vježbe u sklopu kojih su, uz ostalo, ispaljene rakete, kao odgovor na sjevernokorejsko lansiranje balističke rakete srednjeg dometa, koja je u utorak preletjela Japan.

Slike koje su se širile društvenim mrežama, a čiju autentičnost AFP nije mogao potvrditi, prikazivale su narančastu vatrenu kuglu, za koju su korisnici tvrdili da je lokalizirana u blizini zračne baze Gangneung na istočno obali zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Brojni stanovnici u panici su zvali gradsku upravu", izvijestio je dužnosnica gradske uprave Gangneunga. "U početku nismo znali što se događa jer od vojske nismo primili nikakvo upozorenje da se odvijaju takve vježbe", dodala je, želeći ostati anonimna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni stožer južnokorejske vojske izvijestio je da nije bilo žrtava te da istražuje uzroke neuspješnoga lansiranja.

J. Koreja i SAD lansirale rakete kao odgovor na sjevernokorejsko testiranje

Južnokorejska i američka vojska ispalile su rakete u more, kao odgovor na sjevernokorejsko lansiranje balističkog projektila preko Japana, koje je izazvalo međunarodnu osudu, priopćio je Seul u srijedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjeverna Koreja u utorak je testirala testirala balistički projektil koji je letio najdalje do sada, preletjevši Japan prvi put u pet godina, zbog čega je stanovništvo Japana upozoreno da potraži sklonište.

Južnokorejska i američka vojska na to su reagirale lansiranjem svojih raketa, priopćio je južnokorejski združeni stožer u srijedu, dodajući da je svaka strana ispalila dvije balističke rakete kratkoga dometa ATACMS proizvedene u SAD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki predsjednik Joe Biden i japanski premijer Fumio Kishida najoštrije su osudili sjevernokorejsko pokusno lansiranje, Europska unija nazvala ga je "bezobzirnom i namjerno provokativnom akcijom", a glavni tajnik UN-a Antonio Guterres osudio je lansiranje i rekao da se njime krše rezolucije Vijeća sigurnosti.

SAD je pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da u srijedu održi sjednicu o Sjevernoj Koreji, ali diplomati su rekli da se Kina i Rusija protive javnoj raspravi petnaesteročlanoga tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Južna Koreja, raketa

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo