PROCURILE POVJERLJIVE INFORMACIJE? / Panika u Rusiji: tajne službe tvrde da su otkrile informatički napad na javne ustanove

Image

'Okolnosti upućuju na planirani napad koji su izveli stručnjaci', tvrde u Saveznom vijeću za sigurnost

31.7.2016.
8:27
VOYO logo

MOSKVA - Ruske obavještajne službe priopćile su u subotu da su otkrile "planirani" informatički napad čija je svrha bila špijunirati dvadesetak organizacija, pa tako i javnih agencija te vojne industrije.

Savezno vijeće za sigurnost (FSB), sljednik sovjetskog KGB-a, navodi u priopćenju da je otkrio slučajeve inficiranja štetnim programom "namijenjenim informatičkoj špijunaži mreža dvadesetak organizacija na ruskom teritoriju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ciljane organizacije su "vladina i upravna tijela, znanstvene i vojne ustanove, vojno-industrijska poduzeća i druge, iznimno važne infrastrukture", dodaje FSB.

"Okolnosti upućuju (...) na planirani napad koji su izveli stručnjaci", ističe, ne navodeći tko su mogući počinitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruska obavještajna služba tvrdi da je virus poslan u običnom privitku uz elektroničku poštu koji je hakerima omogućio da uhvate podatkovni promet, prisluškuju telefonske razgovore, uključe kamere i mikrofone zaraženih uređaja, čak da znaju koje su tipke na tipkovnici bile aktivirane.

Vijest FSB-a dolazi u času kada američka Demokratska stranka sumnjiči Rusiju da je odgovorna za objavljivanje u javnosti elektroničke pošte koja je pokazala da je čelništvo stranke favoriziralo Hillary Clinton u odnosu na Bernieja Sandersa za predsjedničkog kandidata. Kremlj je zanijekao svako upletanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo