ustraje u kritikama / Papa brani usporedbu s koncentracijskim logorima: 'To nije bio lapsus lingue'

Image
Foto: AP

Papa Franjo ostao je u nedjelju pri svojim kritikama pretrpanih migrantskih centara koje je usporedio s koncentracijskim logorima

30.4.2017.
14:53
AP
VOYO logo

Papa Franjo ostao je u nedjelju pri svojim kritikama pretrpanih migrantskih centara koje je usporedio s koncentracijskim logorima.

"To nije bio lapsus lingue. Postoje izbjeglički logori koji su pravi koncentracijski logori", rekao je Papa novinarima na povratnom letu iz dvodnevnog posjeta Egiptu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tim su logorima zatvoreni brojni ljudi, rekao je. "Činjenica da si zatvoren i da ne možeš ništa učiniti je logor".

Papa je 22. travnja, u obredu na rimskom otoku Tiber, izjavio da su "zbog pretrpanosti brojni izbjeglički logori zapravo koncentracijski logori".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke židovske skupine su, referirajući se na nacističke logore u Drugom svjetskom ratu, kritizirali papinu izjavu, dok su je drugi poduprli.

Osim nacista, koji su stvorili logore za istrjebljenje i robovski rad 1930-tih i 1940-tih, Britanci su uspostavili koncentracijske logore od 1900-1902 gdje su držali obitelji neprijateljskih boraca u drugom burskom ratu, dok je SAD formirao tzv. "centre za preseljenje", od kojih neke u pustinjama i močvarama, za svoje  stanovnike Japance u odgovoru na japansko bombardiranje Pearl Harboura.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo