KRITIZIRAO PATRIJARHA KIRILA / Papa Franjo: 'Bog nas uvijek vodi putem mira, nikad putem rata. Samo osuđivanje ekstremizma nije dovoljno'

Image
Foto: Shutterstock / Ilustracija

Drugog dana boravka u Kazahstanu Franjo se obratio Sedmom kongresu vođa svjetskih i tradicionalnih religija, susretu koji okuplja kršćane, židove, muslimane, budiste, hinduse i druge vjere

14.9.2022.
9:22
Shutterstock / Ilustracija
VOYO logo

Papa Franjo poručio je u srijedu u Nursultanu da Bog ne usmjerava religije prema ratu, što je implicitna kritika ruskog pravoslavnog patrijarha Kirila, koji podupire rusku invaziju na Ukrajinu i bojkotirao je konferenciju vjerskih vođa u Kazahstanu.

Drugog dana boravka u Kazahstanu Franjo se obratio Sedmom kongresu vođa svjetskih i tradicionalnih religija, susretu koji okuplja kršćane, židove, muslimane, budiste, hinduse i druge vjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kongres je obilježen upadljivom Kirillovom odsutnošću. Trebao je prisustvovati, ali je odustao. Ruska pravoslavna crkva poslala je izaslanstvo.

"Bog je mir. On nas uvijek vodi putem mira, nikada putem rata", rekao je Franjo govoreći za golemim okruglim stolom u Palači neovisnosti, ogromnoj modernoj građevini od čelika i stakla u glavnom gradu bivše sovjetske republike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Persona non-grata? /

I papa na svjetskom skupu vjerskih vođa u Kazahstanu. Putinovog patrijarha nema: Je li svima laknulo?

Image
Persona non-grata? /

I papa na svjetskom skupu vjerskih vođa u Kazahstanu. Putinovog patrijarha nema: Je li svima laknulo?

"Zauzmimo se, dakle, još više u ustrajanju da se sukobi moraju riješiti ne neuvjerljivim sredstvima moći, oružjem i prijetnjama, nego jedinim sredstvom koje je blagoslovljeno od neba i dostojno čovjeka: susretom, dijalogom i strpljivim pregovorima", rekao je.

U "vremenu obilježenom pošastima rata" "iskorak je nužan, a on mora, braćo i sestre, doći od nas", pozvao je ne spominjući izravno rat u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa, koji je ranije ove godine rekao da Kiril ne može biti "ministrant" ruskog predsjednika Vladimira Putina, poručio je na konferenciji: "Sveto nikada ne smije biti oslonac moći, niti moć oslonac za sveto!"

Kiril je s entuzijazmom podržao rusku invaziju na Ukrajinu, koju patrijarh vidi kao bedem protiv Zapada koji naziva dekadentnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov stav izazvao je razdor s Vatikanom i pokrenuo unutarnju pobunu koja je dovela do prekida veza nekih lokalnih pravoslavnih crkava s Ruskom pravoslavnom crkvom.

Franjo je također rekao da, iako nasilje u Božje ime nikada nije bilo opravdano, "virusi" mržnje i terorizma neće biti iskorijenjeni bez prethodnog uklanjanja nepravde i siromaštva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da je vjerska sloboda ključna za miran suživot u svakom društvu i da nijedna vjera nema pravo prisiljavati druge na obraćenje.

Jorge Bergoglio je braneći "vjersku slobodu" rekao da je to "temeljno pravo koje se mora promicati posvuda" i pozivao na "buđenje od fundamentalizma koji zagađuje i nagriza sva uvjerenja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vrijeme je da shvatimo da fundamentalizam prlja i kvari svaku vjeru”, rekao je. "Oslobodimo se degradirajućih i destruktivnih koncepcija koje grubošću, ekstremizmom i oblicima fundamentalizma vrijeđaju ime Božje i profaniraju ga mržnjom, fanatizmom i terorizmom, naružujući i sliku čovjeka.“

"Samo osuđivanje ekstremizma nije dovoljno… Sve dok se nejednakost i nepravda šire, neće biti kraja virusima čak i gorim od covida, virusima mržnje, nasilja i terorizma”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među sudionicima skupa su veliki imam Al-Azhara, najviše institucije sunitskog islama sa sjedištem u Kairu, predstavnici različitih vjera i međunarodnih organizacija.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo