Objavio na - Twitteru / Papa Franjo kritizira 'lažne vijesti': 'I Crkva želi dati svoj doprinos borbi protiv tog velikog zla'

Image
Foto: AP Images

'Točna informacija može rušiti zidove straha i ravnodušnosti. Dezinformacija je najveće zlo medija', ranije je izjavljivao Sveti Otac

29.9.2017.
16:02
AP Images
VOYO logo

Papa Franjo je u petak objavio na Twitteru da će tema idućeg Međunarodnog dana sredstava javnog priopćavanja najvjerojatnije biti borba s "lažnim vijestima".

Taj dan uveden nakon Drugog vatikanskog sabora, slavi se svake godine u proljeće a tema mu se uglavnom objavljuje 24. siječnja, na blagdan svetog Franje Saleškog, zaštitnika novinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ove godine je Papa požurio i objavio na Twitteru da će tema biti preuzeta iz retka Svetog Pisma koji kaže "Istina će vas osloboditi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta tema "smjera na 'lažne vijesti', neutemeljene informacije koje pridonose stvaranju i poticanju jake polarizacije mišljenja", obrazložila je poslije Sveta Stolica u priopćenju.

Budući da su se velike društvene mreže, ustanove i politike "počele baviti tim fenomenom, i Crkva želi dati svoj doprinos nudeći razmišljanje o uzrocima, logici i posljedicama dezinformiranja u glasilima", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj je usto "promicati profesionalno novinarstvo koje uvijek traga za istinom, dakle novinarstvo mira koje potiče razumijevanje među ljudima", ističe Sveta Stolica.

Papa rođen u Argentini redovito ističe da glasila imaju veliku odgovornost u svijetu pretrpanom informacijama, ponekad i grubim riječima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Točna informacija može rušiti zidove straha i ravnodušnosti", izjavio je Papa u travnju.

Naprotiv, "dezinformacija je najvjerojatnije najveće zlo koje neki medij može nanijeti", upozorio je u prosincu. "Glasila moraju biti jasnija, transparentnija i ne naginjati, oprostite mi na izrazu, koprofiliji uvijek spremnoj na objavljivanje skandala".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo