problemi sa zdravljem / Papa Franjo se ispričao zbog otkazivanja putovanje u Afriku zbog problema s koljenom: Planira li povlačenje?

Papu osim puta u Afriku, čeka krajem srpnja i daleko putovanje u Kanadu

12.6.2022.
21:00
VOYO logo

Papa Franjo iznenadio je vjernike na prepunom Trgu svetog Petra. Ispričao se zbog otkazivanja putovanje u Afriku zbog problema s koljenom.

Što se događa s papom Franjom i koliko istine ima u glasinama da bi zbog narušenog zdravlja uskoro mogao objaviti kraj pontifikata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi put nakon više od mjesec dana papa Franjo je na nogama. Angelus pred brojnim vjernicima na Trgu svetog Petra počeo je isprikom.

„Jako mi je žao što sam bio primoran odgoditi ovo putovanje, do kojeg mi je bilo iznimno stalo. Molim vas, oprostite mi zbog ovoga. Pomolimo se zajedno da uz Božju pomoć, uz liječničku pomoć, dođem tamo što prije. Imam u to vjere“, poručio je Papa Franjo, poglavar Katoličke crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa je, početkom srpnja, trebao otputovati u Demokratsku Republiku Kongo i Južni Sudan, ali je Vatikan put odgodio zbog papinih problema s koljenom. U Africi su željno iščekivali njegov dolazak.

„Sada smo razočarani, jer smo saznali da neće doći u posjet našoj zemlji. S obzirom na utjecaj kojeg ima, kao Sveti Otac, mislili smo da će reći jednu riječ, koja bi donijela mir u našoj državi“, kazala je Ornella Kwabo, Goma, DR Kongo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Nastavit ćemo s molitvom za njegovo zdravlje, tako da u bliskoj budućnosti može ovdje doći“, tvrdi Frederic Nguulumira, Goma, DR Kongo. 

Već neko vrijeme Papa Franjo ima problema s hodanjem: prvo je šepao, pa se neko vrijeme kretao uz pomoć štapa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A posljednjih nekoliko tjedana koristio je invalidska kolica.

Vatikan je objavio kako Papa Franjo za olakšanje tegoba prima nekoliko injekcija tjedno i odgovarajuću terapiju. Vjeruje se kako je riječ o pokidanom ligamentu desnog koljena, a papa duže muku muči i s išijasom. Kako je imao komplikacija s anestezijom nakon što je lani operirao debelo crijevo poglavar Katoličke crkve operaciju ipak želi izbjeći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Papa se ne želi podvrgnuti operaciji, jer bi to potencijalno, značilo nekoliko mjeseci odmora. U ovoj fazi pontifikata, u njegovoj dobi od 85 godina, on stvarno si ne može priuštiti takvu pauzu. On to i ne želi“, kazao je Christopher Lamb, dopisnik iz Vatikana.

Papa Franjo (85) često pokazuje da ima smisla za humor. Kada ga je pitao za probleme s koljenom, francuskom predsjedniku Macronu je odgovorio kako je i dalje živ. Našalio se kako je bolest koljena problem starijih ljudi - što on nije, a posebno je razveselio mlade svećenike u Rimu kada im je rekao ovo: „Znate što mi treba za koljeno? Malo tekile!“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovo zdravlje jest narušeno, stoga su se pojavile glasine kako papa planira povlačenje. Vatikan se na te tvrdnje nije osvrnuo, a papu osim puta u Afriku, čeka krajem srpnja i daleko putovanje u Kanadu.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo