susret s obamom / Papa Franjo u Bijelu kuću stigao u 'fići', istaknuo kako je on dijete iz imigrantske obitelji

Image
Foto: AP Images

U kratkom govoru na engleskom jeziku održanom pred 15.000 uzvanika na travnjaku Bijele kuće, Papa je pohvalio Obamine napore za smanjenje zagađenja zraka

23.9.2015.
17:23
AP Images
VOYO logo

Papa Franjo apelirao je u srijedu na SAD da poduzme akcije u borbi protiv klimatskih promjena 'u ključnom povijesnom trenutku' te je pozvao Amerikance na izgradnju istinski tolerantnog i uključivog društva.

Image
stigao iz kube /

Papa Franjo po prvi put stigao u SAD: dočekala ga obitelj predsjednika Obame

Image
stigao iz kube /

Papa Franjo po prvi put stigao u SAD: dočekala ga obitelj predsjednika Obame

Dočekavši Papu u Bijeloj kući, Obama je prvi održao govor i zaradio pljesak uzvanika kada je rekao da se uzbuđenje zbog posjeta Svetog Oca SAD-u pripisuje 'ne samo vašoj ulozi Pape, nego i vašim jedinstvenim osobinama'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kratkom govoru na engleskom jeziku održanom pred 15.000 uzvanika na travnjaku Bijele kuće, Papa je pohvalio Obamine napore za smanjenje zagađenja zraka.

"Klimatske promjene su problem koji se više ne može ostavljati budućoj generaciji. Kada je u pitanju briga za naš zajednički dom, mi živimo u ključnom povijesnom trenutku", rekao je Papa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obama, čiji su planovi za prijedlog zakona o klimatskim promjenama odbijeni u Kongresu početkom njegovog mandata, rekao je da dijeli zabrinutost s Papom glede okoliša.

"Sveti Oče, podsjećate nas da imamo svetu obavezu štititi naš planet, veličanstveni Božji dar nama", rekao je Obama. "Podržavamo vaš poziv svim svjetskim čelnicima da podrže zajednice koje su najosjetljivije na klimatske promjene i da se ujedine kako bi sačuvali naš dragocjeni svijet za buduće naraštaje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki predsjednik iskoristio je prigodu da zahvali Svetom Ocu za pomoć siromašnima te predanost u borbi protiv klimatskih promjena. Također mu je zahvalio na doprinosu u zatopljavanju odnosa između SAD-a i Kube i rekao da njegova poruka 'milosti' ističe potrebu pružanja utočišta ratnim izbjeglicama i migrantima.

"Nedavno poduzeti napori za popravljanje odnosa i otvaranje novih vrata suradnje... predstavljaju pozitivne korake na putu pomirbe, pravde i slobode", rekao je Papa misleći na američko-kubanske odnose.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poglavar Rimokatoličke Crkve također je govorio o migrantima, brizi za one na marginama društva kao i izgradnji tolerantnog i uključivog društva. Navodio je i citate iz slavnog govora Martina Luthera Kinga "I Have A Dream".

"Kao sin iz imigrantske obitelji sretan sam da sam gost u ovoj zemlji, koju su većinom izgradile takve obitelji", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zajedno s ostalim građanima, američki katolici su predani izgradnji društva koje je istinski tolerantno i uključivo, očuvanju prava pojedinaca i zajednica i odbacivanju svakog oblika diskriminacije", istaknuo je Papa.

"Želio bih da svi muškarci i žene dobre volje ove velike nacije podrže napore međunarodne zajednice da zaštiti ranjive u našem svijetu i da potiče cjelovite i uključive modele razvoja kako bi naša braća i sestre posvuda mogli upoznati blagoslove mira i napretka koje Bog želi svoj svojoj djeci."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo