uputio im nekoliko poruka / Papa Franjo velikom misom završio posjet Maroku: 'Budite bliski s malim ljudima, siromasima i migrantima'

Image
Foto: AP Images

Nakon što je pola dana proveo s kraljem Muhamedom VI., Papa se posvetio maloj kršćanskoj zajednici te zemlje

31.3.2019.
22:40
AP Images
VOYO logo

Papa Franjo je u nedjelju velikom misom zaključio svoj kratki službeni posjet Maroku obilježen pozivima na ostvarenje prava migranata i vjersku snošljivost uz upozorenje protiv fanatičnog preobraćenja.

Nakon što je pola dana proveo s kraljem Muhamedom VI. s kojim je vodio međuvjerski dijalog, Papa se posvetio maloj kršćanskoj zajednici te zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovima male katoličke zajednice Maroka papa Franjo je u nedjelju poručio da njihova uloga nije preobraćenje njihovih susjeda, već nastojanje da s pripadnicima drugih vjera žive u bratstvu.

"I dalje budite bliski s onima koje često ignoriraju, s malim ljudima i siromasima, sa zatvorenicima i migrantima", poručio je Papa, koji se dan ranije u humanitarnom centru Caritasa susreo s 80 migranata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Molim vas, ne bavite se preobraćenjem! Crkva ne raste kroz prozelitizam, koji uvijek vodi u slijepu ulicu, nego raste kroz svjedočenje vjere", rekao je Franjo.

"Dragi prijatelji, to znači da misija koju provodimo mi - krštene osobe, svećenici te posvećeni muškarci i žene, zapravo nije određena našom brojnošću ni veličinom prostora koji zauzimamo, već sposobnošću da napravimo promjene i potaknemo čudo i suosjećanje," kojemu uči Katolička Crkva, kazao je Papa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poruka koju je ponovio više puta osobito snažno odjekuje u zemlji u kojoj je preobraćenje s islama na kršćanstvo zabranjeno.

Marokanske vlasti ne priznaju marokanske preobraćenike na kršćanstvo, pa mnogi među njima Boga štuju samo u svojim domovima. Kao i u brojnim muslimanskim državama, preobraćenje s islama na kršćanstvo je zabranjeno, a u Maroku se kažnjava zatvorom u trajanju do tri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marokanski kralj Muhamed VI. ni na koji način nije komentirao postojanje tisuća Marokanaca koji su se preobratili na kršćanstvo, ali ne ulaze u crkve te od 2017. traže da im se omogući sloboda prakticiranja katoličke vjere.

U nedjelju poslijepodne je papa Franjo (82) pred 10.000 vjernika predvodio veliku misu na španjolskom u sportskom centru Rabata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa Franjo se susreo s ocem Schumacherom, preživjelim iz masakra u Tibhirinu

Otac Jean-Pierre Schumacher (95), posljednji preživjeli iz masakru u Tibhirinu počinjenim na sedam redovnika trapista 1996. tijekom građanskog rata u Alžiru, susreo se u nedjelju s papom Franjom koji je u službenom posjetu Maroku.

Tijekom mise u katedrali u Rabatu, Papa je ustao da pozdravi i poljubi ruku redovniku koji se kreće u invalidskim kolicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slab i pogrbljen otac Jean-Pierre živi u samostanu Naše Gospe od Atlasa u Midletu u središnjem Maroku, gdje su se trapisti nastanili 2000. godine, četiri godine nakon masakra u Tibhirinu u susjednom Alžiru.

Sedmorica redovnika trapista su ubijena u još uvijek nejasnim okolnostima nakon što su oteti u noći između 26. i 27. ožujka 1996. iz samostana Naše Gospe od Atlasa iznad Medeje u Alžiru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva mjeseca kasnije pronađene su na cesti samo njihove odrubljene glave. Službena verzija Alžira opisivala je otmicu i zatim ubojstva, za koja su odgovornost preuzela Oružana islamska skupina (GIA) tijekom građanskog rata, ali i dalje postoje sumnje o mogućoj upletenosti alžirskih vojnih tajnih službi.

Sedam redovnika proglašeni su blaženima u prosincu 2018. u Oranu, istovremeno kada i 12 drugih redovnika, ubijenih u Alžiru tijekom "crnog desetljeća" građanskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo