uputio snažan apel mira / Papa na prepunom Koševu: 'Iz ovoga grada uzdiže se vapaj naroda Božjeg - nikada više rata'

Poglavar katoličke crkve pozvao je Hrvate, Bošnjake i Srbe u BiH na slogu i mir, rekavši da je to 'posao koji se ostvaruje svakoga dana, korak po korak'

6.6.2015.
12:54
VOYO logo

Papa Franjo održao je u subotu na prepunom stadionu Koševo u Sarajevu misu pred oko 67.000 hodočasnika, središnji događaj njegova jednodnevnog posjeta Bosni i Hercegovini.

Poglavar Katoličke Crkve stigao je na stadion u papamobilu, a oduševljeno mnoštvo pozdravilo ga je povicima "Papa mi te volimo" i "Mir vama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na stadionu se mogu vidjeti brojne kineske, ukrajinske, makedonske, poljske, vatikanske i hrvatske zastave, a pred početak mise pedeset i tri zbora, od kojih deset iz Hrvatske, zajedno su izvela pjesmu "Krist na žalu".

Na stadionu se okupilo oko 67.000 hodočasnika, među kojima 23.000 iz Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Misu su koncelebrirali svi biskupi iz BiH, kao i većina biskupa iz Hrvatske, predvođeni zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, a stigao je i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Papa Franjo uputio je snažan apel za mir u svijetu i slogu među narodima, rekavši da se danas vodi "treći svjetski rat u dijelovima" koji smišljaju oni što žele prodavati oružje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Težnja za mirom i trud oko njegova postizanja sukobljavaju se s činjenicom da se u svijetu danas vode toliki oružani sukobi. To je vrsta trećeg svjetskog rata koji se vodi u dijelovima", rekao je Papa na propovijedi na stadionu Koševo.

"Postoje neki koji izazivaju tu klimu, koji izazivaju sukobe među kulturama i civilizacijama i koji smišljaju ratove da bi prodavali oružje", dodao je Franjo pred oko 70.000 okupljenih vjernika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovim riječima, rat podrazumijeva djecu, žene, starije u izbjegličkim kampovima, napuštanje domova, uništenje kuća, škola, staračkih domova, a prije svega razorene živote.

Image
'VELIKI BLAGOSLOV' /

Roditelji dječaka kojeg je Papa poljubio: 'Antonijo nije ni svjestan što je doživio'

Image
'VELIKI BLAGOSLOV' /

Roditelji dječaka kojeg je Papa poljubio: 'Antonijo nije ni svjestan što je doživio'

"Vi to vrlo dobro znate.. kolika razaranja, kolika patnja, kolika bol. Iz ovoga grada uzdiže se vapaj naroda Božjeg: nikada više rata", istaknuo je Papa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Franjo je u subotu stigao u jednodnevni državni posjed i pastoralni pohod BiH, zemlji koja se još uvijek suočava s teškim posljedicama rata od 1992.-1995. u kojem je poginulo više od 100.000 ljudi.

Opsada Sarajeva jedna je od najdužih opsada u povijesti modernog ratovanja i trajala je 44 mjeseci. Glavni grad BiH opsjedale su od travnja 1992. do veljače 1996. snage bosanskih Srba i ubile oko 15.000 njegovih stanovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poglavar katoličke crkve pozvao je Hrvate, Bošnjake i Srbe u BiH na slogu i mir, rekavši da je to "posao koji se ostvaruje svakoga dana, korak po korak".

"Mir je djelo pravde, koja je primijenjena, življena. Osoba, narod koji sam doživljavao kao neprijatelja ima isto lice kao ja, moje srce, moju dušu. Istinska bi pravednost bila činiti toj osobi i narodu sve što bih volio da bude učinjeno meni i mome narodu", poručio je Papa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da je "stvaranje mira umijeće, zahtijeva strast, strpljivost, iskustvo, postojanost". "Blaženi oni koji siju mir svakodnevnim radom, gestama služenja, bratstva, milosrđa", istaknuo je.

"Molimo Gospodina da imamo jednostavno srce, puno stpljivosti i zalaganja za pravednost. Da se zalažemo i stvaramo mir, a ne rat i neslogu. Jedino je to put koji nas čini sretnima i blaženima", rekao je Franjo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo