'Misli koje plaše' / Papa napao suverenizam i populizam: 'Zabrinut sam kad čujem izjave koje podsjećaju na Hitlerove'

Image
Foto: ap images

"Svaka zemlja treba biti suverena, ali ne i zatvorena. Suverenost se mora braniti, ali se također moraju braniti i odnosi s europskom zajednicom"

9.8.2019.
15:46
ap images
VOYO logo

Papa Franjo napao je suverenizam kao politiku "zatvaranja" koja "vodi u rat", ocijenivši da sličan diskurs ima i "populizam", piše u petak France Press prenoseći dio Papina intervjua u talijanskom listu La Stampa.

"Suverenizam predstavlja izolaciju. Zabrinut sam kada čujem izjave koje podsjećaju na Hitlera iz 1934. Izjave koje počinju riječima "mi na prvom mjestu (...) to su misli koje zastrašuju", kazao je Papa ne navodeći posebno zemlju ili čelnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vođa talijanske krajnje desne lige i potpredsjednik talijanske vlade Matteo Salvini jučer je izazvao političku krizu nakon što je pozvao premijera Giuseppea Contea da odstupi s vlasti te rekao da su novi izbori "jedina alternativa" trenutnoj koaliciji Lige i Pokreta pet zvijezda (M5S).

Salvini, koji se predstavlja kao prijatelj mađarskog predsjednika Viktora Orbana i šefice francuske krajnje desnice Marine Le Pen, tvrdi da pripada "suverenističkoj fronti" čiji je cilj "otjerati europske oligarhe".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju prijevremenih izbora Salvini u utrku ide sam, a ankete mu predviđaju uvjerljivu pobjedu uz pomoć manje stranke krajnje desnice, postfašističke Talijanske braće (Fratelli d'Italia).

"Svaka zemlja treba biti suverena, ali ne i zatvorena. Suverenost se mora braniti, ali se moraju braniti i odnosi s europskom zajednicom", rekao je papa Franjo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče populizma, ocijenio je da se radi o istom diskursu kao i kada je u pitanju suverenizam.

Papa smatra da Europa predstavlja "jedinstvo" i da se "ne smije raspasti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S godinama je postala slaba, ali treba je spasiti", rekao je Sveti Otac te pozdravio izbor Ursule von der Leyen na čelo Europske komisije.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo