Je li sve zataškao? / Papa o optužbama za seksualno zlostavljanje: 'Pažljivo pročitajte dokument i procijenite sami'

Image
Foto: Mauro Fagiani/IPA/PIXSELL

Papa Franjo u Irskoj se bez sustezanja ispričao žrtvama spolnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi

27.8.2018.
19:20
Mauro Fagiani/IPA/PIXSELL
VOYO logo

"Neću reći ni riječ", tako je papa Franjo odgovorio na optužbe da je pet godina zataškavao pedofilske afere američkog kardinala Theodora McCarricka. Papa je ozbiljnost optužbi visokog vatikanskog diplomata ostavio novinarima na procjenu, a u zrakoplovu na povratku iz Irske dao i savjete roditeljima homoseksualaca te upozorio na migrantsko pitanje.

Papa Franjo u Irskoj se bez sustezanja ispričao žrtvama spolnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi. O optužbama na vlastiti račun šuti. "Pažljivo pročitajte dokument i procijenite sami. Neću reći ni jednu riječ o tome. Mislim da to pismo govori samo za sebe", kratko je poručio papa Franjo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrana u rukama novinara

Bivši vatikanski veleposlanik u SAD-u Carlo Maria Vigano papu otvoreno poziva na ostavku jer se pet godina oglušio na seksualne afere američkog kardinala Theodora McCarricka. Papa zasad svoju obranu stavlja u ruke novinarima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad prođe malo vremena i nešto zaključite, možda ću tada govoriti, ali želim da taj posao obavite profesionalno", poručuje papa.

A prema nekima, riječ je o još jednom napadu vatikanskih tradicionalista na papu. Vigano je pisao i papi Benediktu 16. o problemu pranja novca u Vatikanu, a smatra se protivnikom homoseksualizma. Upravo o tome, papa Franjo ima sve blaži stav, a opet je podijelio savjet roditeljima ako doznaju da im je dijete homoseksualac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvo se pomolite, ne osuđujte, razgovarajte. Uz razumijevanje dajte svom sinu ili kćeri prostora. Ako su djeca, postoje mnoge stvari koje se mogu učiniti, poput  psihijatrijske pomoći", kazao je. 

Preuzet će brigu o migrantima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa je potvrdio i da će se talijanska crkva pobrinuti za 150 migranata koje je Italija ipak prihvatila. Ostao je šokiran tajnim videom o migratima koji su vraćeni u njihove zemlje.  

"Zacrvenio sam kada sam vidio što sve rade ljudima. Žene i djecu prodaju, a na muškarcima se izvode najsofisticiranija mučenja", rekao je te upozorio da treba dobro promisliti prije nego što se odbije primiti migrante. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo