pismo merkelici / Papa pozvao države G20 da daju prioritet siromašnima

Image
Foto: AP

Svjetski čelnici koji sudjeluju na summitu G20 u Hamburgu moraju dati "apsolutni prioritet" problemima siromašnih i marginaliziranih, kao i zaustavljanju ratova, poručio je u petak papa Franjo.

7.7.2017.
14:45
AP
VOYO logo

"Treba dati apsolutni prioritet siromašnima, izbjeglicama, onima koji pate, evakuiranima i isključenima, bez obzira na nacionalnost, rasu, vjeru i kulturu, te odbaciti oružane sukobe", napisao je papa Franjo u pismu njemačkoj kancelarki Angeli Merkel koja je domaćin summita. 

Papa smatra kako je cilj država G20 o postizanju uključivijeg i održivijeg svjetskog ekonomskog rasta "neodvojiv od potrebe suočavanja s aktualnim sukobima i svjetskim problemom migracija". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnik Katoličke crkve ukazao je i na "tragičnu situaciju u Južnom Sudanu, regiji oko jezera Čad, na Rogu Afrike i u Jemenu, gdje 30 milijuna ljudi nema dovoljno hrane i vode za preživjeti". 

U poruci koja se može protumačiti kao kritika Sjedinjenih Država zbog povlačenja iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, Franjo je pozvao čelnike G20 da "poštuju međunarodne dogovore i nastave s promicanjem multilateralnog pristupa". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od Boga tražim blagoslov susreta u Hamburgu i svakog pokušaja međunarodne zajednice da oblikuje novo razdoblje razvoja koje bi bilo inovativno, povezano, održivo, koje poštuje okoliš i uključuje sve narode i pojedince", zaključio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo