blagoslov egiptu / Papa služio misu u Kairu, pozvao na jedinstvo protiv fanatizma

Image
Foto: AP

Papa Franjo služio je u subotu misu u Kairu i pozvao muslimanske čelnike na ujedinjenje protiv vjerskog nasilja

29.4.2017.
12:06
AP
VOYO logo

Papa Franjo služio je u subotu misu u Kairu i pozvao muslimanske čelnike na ujedinjenje protiv vjerskog nasilja, u vrijeme dok islamistički militanti prijete da će očistiti Bliski istok od drevnih kršćanskih zajednica.

Vjernici su od ranog jutra stizali na stadion zračnih snaga na kojem se, prema vatikanskim dužnosnicima, okupilo 15.000 ljudi, među njima kopti i anglikanski biskupi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju mise za katoličku zajednicu, Franjo je blagoslovio Egipat kao jednu od nacija koja je prva prihvatila kršćanstvo i ponovio poziv na toleranciju.

"Istinska vjera znači da priznajemo prava drugih, istim žarom kojim branimo našu vlastita", istaknuo je duhovni vođa gotovo 1,3 milijardi katolika u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Boga veseli samo vjera koju svjedočimo svojih životima, samo fanatizam ljubavi. Bilo koji drugi fanatizam nije od Boga", dodao je.

Franjo je spomenuo i uspon "demagoškog oblika populizma", referirajući se na nacionalističke stranke u Europi koje zagovaraju protuimigrantsku i protumuslimansku politiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa bi trebao otputovati iz Egipta kasno popodne nakon programa od 27 sati, obilježena opsežnim sigurnosnim mjerama.

Poglavar Rimokatoličke crkve stigao je u petak u posjet Egiptu gdje želi unaprijediti odnose s mulimanima i iskazati solidarnost s bliskoistočnom kršćanskom zajednicom koja je sve češće meta smrtonosnih napada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Franjo je kazao kako se nada da će njegov posjet pomoći u postizanju mira i ohrabriti dijalog i pomirenje s islamskim svijetom.

Do njega dolazi u vrlo bolno vrijeme za kršćansku zajednicu u Egiptu, nakon podmetanja bombi u dvjema koptskim crkvama ranije ovog mjeseca, u kojima je ubijeno 45 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katolička zajednica u Egiptu broji oko 165.000 pripadnika, a kopti, koji čine 10 posto od egipatskih 90 milijuna stanovnika, najveća su i jedna od najstarijih bliskoistočnih kršćanskih manjina.  

Kopti su slabo zastupljeni u vladajućim strukturama, u pravosuđu, u visokoškolskim ustanovama i u policiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo