'Konstrukcije' / Papa u intervjuu navodno rekao da pakao ne postoji, Vatikan odmah demantirao

Image
Foto: AP Images
Image
Foto: AP Images

'Griješne duše nisu kažnjene. Oni koji se pokaju dobiju Božje oproštenje. Pakao ne postoji, oni koji se ne pokaju - nestaju', navodno je izjavio papa Franjo

30.3.2018.
15:45
AP Images
VOYO logo

93-godišnji vlasnik ugledne talijanske novine La Republicca EugenioScalfari napravio je tradicionalni preduskrsni intervju sa Svetim Ocem. Ne zapisujući riječi pape Franje, već po sjećanju interpretirajući razgovor, Scalfari je izazvao skandal objavivši kako mu je papa rekao da pakao ne postoji, javlja The Guardian.

"Griješne duše nisu kažnjene. Oni koji se pokaju dobiju Božje oproštenje i zauzimaju mjesto u redovima onih koji kontempliraju o njemu. Ali oni koji se ne pokaju, oni nestaju. Pakao ne postoji", navodno je kazao Sveti Otac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je intervju izašao u talijanskom dnevnom listu Vatikan je reagirao demantijem tvrdeći da je riječ o konstrukciji i nevjerodostojnom zapisu papinih riječi.

Scalfari je ateist koji prijateljuje s papom Franjom od 2013. Na demantij Vatikana reagirao je riječima da nikad ne radi bilješke tijekom intervjua. Zanimljivo - ovo mu nije prvi put da je krivo interpretirao riječi pape Franje. Isto je učinio 2014. kada je objavio da mu je papa navodno rekao da je ukinuo grijehe iz Katekizma Katoličke crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katolički nauk tvrdi da postoji vječni pakao, spominjujući vječnu vatru, a glavna kazna pakla je vječno razdvajanje od Boga. Prethodni pape, Ivan Pavao II. i Benedikt XVI. uvijek su izjavljivali da pakao postoji, i to kao posljedica grijeha.

Papa Franjo jučer je, na Veliki četvrtak, oprao noge 12-orici zatvorenika u rimskom zatvoru, među kojima su bila dvojica muslimana, jedan ortodoksni kršćanin i jedan budist. Kazao im je da svatko ima priliku promijeniti svoj život, a nitko ne smije o tome suditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo