želi zaustaviti međuetnički sukob / Papa u Srednjoafričkoj Republici pozvao na prevladavanje straha od drugih

Image
Foto: AP Images

Očekuje se da će papa pozvati na pomirenje kršćana i muslimana u toj zemlji u kojoj je međuvjersko nasilje odnijelo tisuće života

29.11.2015.
16:15
AP Images
VOYO logo

Papa Franjo, koji je u nedjelju veoma srdačno dočekan u Banguiu, pozvao je stanovnike Srednjoafričke Republike da prevladaju "strah od drugih" bez obzira na njihovu vjersku i etničku pripadnost, kako bi se zaustavio međuetnički sukob koji od 2013. hara zemljom.

Mnoštvo mladih i siromaha oduševljeno ga je pozdravljalo a neki su čak mahali granama drveća u znak dobrodošlice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveti Otac, noseći poruku mira i međuvjerske pomirbe, doputovao je u nedjelju u Bangui iz Ugande prije koje je posjetio Keniju. Pohod Srednjoafričkoj Republici ocijenjen je kao najopasnija dionica njegove afričke turneje.

Papa Franjo je u nazočnosti prijelazne predsjednice Catherine Samba-Panze pozvao stanovnike da ne budu zatvoreni u svojim zajednicama. "Moramo se kloniti napasti straha od drugih, od onoga što ne pripada našoj etničkoj skupini, našim političkim opredjeljenjima i našoj vjeri".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moja je najveća želja, dodao je, da izbori koji će se održati za nekoliko tjedana omoguće zemlji da u miru kroči u novu etapu svoje povijesti".

Predsjednički i parlamentarni izbori u toj zemlji koji su više puta odgađani iz sigurnosnih razloga, raspisani su za 27. prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prigodi posjeta izbjegličkom naselju u župi Svetog Spasitelja u koje se bježeći pred sukobima sklonilo 3700 žena i djece, uglavnom kršćana, Papa je poručio: "Želimo mir. Mira nema bez opraštanja, bez snošljivosti. Bez obzira na etničku pripadnost i društveni položaj, svi smo braća". Ponovio je pred oduševljenim mnoštvom: "Svi smo braća".

Nešto ranije, predsjednica Samba-Panza je zatražila oprost za "sve zlo" koje su stanovnici Srednjoafričke Republike počinili od 2013.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ime državnog vrha ove zemlje, ali i svih koji su pripomogli da se ona strmoglavi u pakao, ispričavam se za sve počinjeno zlo i tražim oprost iz dubine srca. Taj nam je oprost prijeko potreban jer se najnoviji događaji u krizi pojavljuju kao zločini što su ih u ime vjere počinili ljudi koji za sebe kažu da su vjernici", istaknula je predsjednica.

Papa će tijekom večeri na katedrali u Banguiu otvoriti "sveta vrata" uoči početka "godine milosrđa" koju će za deset dana proglasiti u Rimu za cijeli svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To otvaranje vrata u srcu Afrike kojom bjesne sukobi, najvažniji je događaj tijekom njegova boravka u Banguiu.

Papa je odlučio da neće otkazati posjet premda stanje u prijestolnici nije mirno zbog sukoba pripadnika milicija seleka, uglavnom muslimana, i kršćanske antibalaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na mjestima koje je posjetio Papa bio je raspoređen velik broj pripadnika sigurnosnih snaga, napose u muslimanskoj enklavi PK-5 gdje je glavna džamija koju će Papa posjetiti u ponedjeljak ujutro.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo