velika izlaznost / Parlamentarni izbori u Crnoj Gori: Đukanović osvojio najviše mandata, oporba proglasila pobjedu

Image
Foto: AP

Glasalo se u kafićima, iznosili su se listići, a navodno neki kupovali glasove

16.10.2016.
23:07
AP
VOYO logo
Image
buran dan /

RTL Danas u Podgorici: otkrivamo detalje uhićenja kojima je spriječen kaos u Crnoj Gori

Image
buran dan /

RTL Danas u Podgorici: otkrivamo detalje uhićenja kojima je spriječen kaos u Crnoj Gori

U Crnoj Gori su se u nedjelju održali parlamentarni izbori. Mediji javljaju da je vladao kaos. Glasalo se u kafićima, iznosili su se listići, a navodno neki kupovali glasove.

Izbori su održani u velikoj napetosti zbog informacija o uhićenju skupine koja je namjeravala izazvati kaos u toj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Demokratska partija socijalista (DPS) premijera Mila Đukanovića, pobjednik je ovogodišnjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, ali samostalno neće moći formirati novu Vladu.

DPS je osvojila 40,7 posto glasova ili 35 od 81 mandata koliko ima crnogorski parlament, i biti će pojedinačno najjača politička stranka u Crnoj Gori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, tri oporbene liste imat će isto toliko mandata, pa će o novoj vlasti odlučuvati, kako se i očekivalo, manjinske stranke.

Najveći oporbeni savez Demokratski front (DF) osvojio je 21 posto ili 18 mandata, a Velika koalicija “Ključ” 10,5 posto ili devet mandata, te Demokrate Crne Gore osam mandata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Socijaldemokratska partija (SDP) je osvojila 4, a Socijaldemokrate (SD) dva mandata.

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) na temelju 84 posto obrađenog uzorka, Bošnjačka partija dobila je 3, a po jedan mandat Hrvatska građanska inicijativa (HGI) i dvije albanske stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako navode iz CDT-a, niti jedan sudionik parlamentarnih zbora nije osvojio apsolutnu većinu, što znači da niti jedna lista ne može samostalno formirati vlast.

S druge strane, opozicija zajedno ima blizu 40 mandata. Emilo Labudović iz Demokratskog fronta već je proglasio pobjedu i rekao je kako oporba ima 42 mandata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) na izborni dan naredila je svim telekomunikacijskim operaterima u Crnoj Gori da isključe mogućnost korištenja aplikacija Viber, WhatsApp i drugih sličnih servisa, koji su tijekom dana upotrijebljene za neželjenu komunikaciju s korisnicima. Sinoć je zabrana ukinuta. 

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo