'osuda jedina primjerena reakcija' / Pejčinović Burić: 'Tajani nije dužnosnik Italije i zato se ne može slati diplomatska nota'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

'To ne bi u ovom slučaju bila uobičajena diplomatska praksa, s obzirom da je gospodin Tajani bio ondje kao šef EP-a', kazala je ministrica

12.2.2019.
21:10
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani nije izabrani dužnosnik Italije i zato nije moguće slati diplomatsku notu Rimu, rekla je u utorak šefica hrvatske diplomacije Marija Pejčinović Burić, te ustvrdila da je brza osuda Tajanijeva govora o "talijanskoj Istri i Dalmaciji" u Basovizzi kod Trsta bila jedina primjerena reakcija, a što je i učinjeno.

Odgovori drugim sredstvima kao što su diplomatska nota, razgovori s veleposlanicima nisu mogući, odgovorila je ministrica vanjskih i europskih poslova na novinarsko pitanje planira li diplomacija poduzeti druge korake, pošto se Tajani ispričao onima koji su krivo protumačili njegove riječi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Najučinkovitiji i najbolj način bila je izjava premijera'

"To ne bi u ovom slučaju bila uobičajena diplomatska praksa, s obzirom da je gospodin Tajani bio ondje kao šef EP-a", rekla je. "Nota se može slati u slučaju da je Antonio Tajani izabrani dužnosnik Italije", istaknula je.

Reakcije službenog Zagreba bile su primjerene, jake i odgovarajuće, a "najučinkovitiji, najbrži, najbolji način" bila je izjava premijeraAndreja Plenkovića, smatra ministrica. "Jedina primjerena reakcija je bila izravno osuditi govor koji nije primjeren, izravno zvati gospodina Tajanija, izraziti negodovanje, žestoko negodovanje i tražiti da javno ospori svoje riječi", rekla je ministrica pa istaknula: "To  je premijer odmah napravio".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tajani tvrdi da je povicima želio poslati poruku mira

Po njezinu mišljenju hrvatska je reakcija polučila rezultate jer je Tajani više puta izrazio žaljenje i uvidio da njegova izjava nije primjerena, ni sukladna europskim vrijednostima niti dužnosti predsjednika Europskog parlamenta.

Tajani, koji je u nedjelju govor na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve fojbi u Bazovici kod Trsta završio uzvicima "Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija", rekao je da je želio poslati poruku mira i da mu je žao ako su to neki protumačili kao iskaz teritorijalnih pretenzija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo