opasna razina zagađenja / Peking po drugi put ovaj mjesec izdaje 'crveni alarm' zbog smoga

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Gradske vlasti upozorile su u petak da će Peking od subote do idućeg utorka biti izložen velikom zagađenju, izdajući upozorenja na najvišoj razini koja traže hitan odgovor u smanjenju broja automobila na cesti i zatvaranju škola

18.12.2015.
7:26
AP
VOYO logo

PEKING - Kineski glavni grad u petak je po drugi put ovog mjeseca izdao "crveni alarm" zbog zagađenosti zraka, a gradska uprava pokušava učiniti sve što može kako bi se smanjila često po zdravlje opasna razina zagađenja. 

Gradske vlasti upozorile su u petak da će Peking od subote do idućeg utorka biti izložen velikom zagađenju, izdajući upozorenja na najvišoj razini koja traže hitan odgovor u smanjenju broja automobila na cesti i zatvaranju škola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon desetljeća nekontroliranog ekonomskog rasta kinesko vodstvo zalaže se za smanjenje visokih razina zagađenosti zraka, vode i tla, uključujući i pojave gustog smoga koji poput plašta prekriva velike kineske gradove.

Drugi po redu "crveni alarm" u Pekingu događa se malo nakon postizanja klimatskog sporazuma u Parizu ranije ovog mjeseca, koji je postavio osnove za okončanje ekonomije pokretane fosilnim gorivima nakon desetljeća nastojanja da se stane na kraj globalnom zagrijavanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi gradski crveni alarm izdan je 7. prosinca, čime je uvedena restrikcija u prometu i zaustavljena gradnja na otvorenome.

Pekinška meteorološka služba navela je u priopćenju da će upotreba vozila biti snažno ograničena, a paljenje vatre i roštilja na otvorenome bit će zabranjeno. Također preporuča obustavu školske nastave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani su već ranije kritizirali vlasti da su prespore u izdavanju crvenog alarma za gusti smog, koji često prelazi po zdravlje opasne razine zagađenosti zraka.

Mnogi gradovi diljem Kine pate od ozbiljnog zagađenja pa su tako početkom tjedna škole u Šangaju dobile zabranu školskih aktivnosti na otvorenome a vlasti su ograničile rad na gradilištima te rad tvornicama.       

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo