napetost raste / Pelosi napustila Tajvan, Kina najavila velike vojne vježbe te s 22 vojnih aviona upala u zonu obrane Tajvana

Image
Foto: AP Images

Kina najavila početak vojnih vježbi u moru kraj Tajvana koji traži alternativne rute za svoje brodove i avione kako bi izbjegli incidente

3.8.2022.
18:13
AP Images
VOYO logo

Predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa, Nancy Pelosi, napustila je Tajvan nakon povijesnog posjeta u kojem je obećala "ključnu" solidarnost SAD-a sa samoupravnom demokracijom koja se suočava s velikim vojnim prijetnjama kineske vlade.

Paralelno, Peking je najavio "vojne operacije", uključujući testiranje projektila i vježbe bojeve paljbe u vodama oko Tajvana koje bi trebale započeti u srijedu navečer ili četvrtak ujutro po lokalnom vremenu. Vježbe će biti u morima oko 10 milja (16 kilometara) od Tajvana. Trajat će pet dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, posjet Nancy Pelosti je na najvišoj državnoj razini u posljednjih 25 godina, a Kina je na njega oštro reagirala. Dok je Pelosi slijetala na Tajvan, podigla je borbene zrakoplove, a tajvansko Ministarstvo nacionalne obrane priopćilo je da je čak 27 vojnih aviona upalo u identifikacijsku zonu protuzračne obrane Tajvana, a da su 22 zrakoplova prešla središnju liniju koja dijeli Tajvanski tjesnac. To je broj bez presedana otkako je Tajvan počeo javno objavljivati ​​informacije o kineskim zračnim upadima prije otprilike dvije godine.

Optužujući SAD za "kršenje kineskog suvereniteta pod krinkom takozvane demokracije", kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je: "Oni koji se igraju vatrom neće dobro završiti, a oni koji vrijeđaju Kinu bit će kažnjeni."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
napetosti u aziji /

Lavrov komentirao Pelosin posjet Tajvanu, Kina pripremila vojne vježbe. 'Zašto ih sad iz vedra neba nerviraju?'

Image
napetosti u aziji /

Lavrov komentirao Pelosin posjet Tajvanu, Kina pripremila vojne vježbe. 'Zašto ih sad iz vedra neba nerviraju?'

Na tiskovnoj konferenciji u srijedu, Pelosi je dovela u pitanje motive kineskog predsjednika Xi Jinpinga, kada je upitana o njegovom oštrom odgovoru na njezin posjet. Kako donosi BBC, posjet same Pelosi nije odobrio američki predsjednik i njen stranački kolega Joe Biden, koji je rekao da američka vjska smatra da to "trenutačno nije dobra ideja". Kao predsjednica Zastupničkog doma Kongresa SAD-a, Pelosi je druga u redu za predsjednicu SAD-a, iza potpredsjednice Kamale Harris.

SAD inače nije priznao Tajvan, li održava "neslužbene" odnose s ovom otočkom državom koju Kina svojata kao "odmetnutu provinciju" koja će kad-tad vratiti se pod jurisdikciju Pekinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenute vojne vježbe koje planira Kina, bit će na ruti jednih od najprometnijih svjetskih morskih putova. Kinesko ministarstvo obrane priznalo je da bi neke vježbe mogle probiti tajvanske teritorijalne vode, a Tajvan je zatražio od brodova da nađu alternativne pravce kako bi izbjegli vježbe te pregovara s Japanom i Filipinima kako bi pronašli i alternativne zrakoplovne rute.

Predsjednica Tsai Ing-wen rekla je da se zemlja suočava s "namjerno pojačanim vojnim prijetnjama". Pelosi je tijekom svog posjeta pohvalila Zajvan "kao inspiraciju za sve ljude koji vole slobodu". "Prije četrdeset tri godine Amerika je obećala da će uvijek biti uz Tajvan…naše izaslanstvo došlo je u Tajvan kako bi nedvosmisleno jasno dalo do znanja da nećemo odustati od svoje predanosti Tajvanu", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo