dogovorili uvjete / Pence nagovijestio da je SAD otvoren za razgovore sa Sjevernom Korejom

Image
Foto: AP

Odnosi sa Sjevernom Korejom poboljšali su se posljednjih tjedana. Pjongjang je pristao poslati svoje najviše izaslanstvo ikada na Zimske olimpijske igre koje se održavaju u južnokorejskom Pjongčangu

12.2.2018.
11:48
AP
VOYO logo

Sjedinjene Države sada su možda naklonjenije diplomatskom angažmanu sa Sjevernom Korejom i pokretanju dijaloga dok Južna Koreja nastavlja s planovima za rijetki summit dviju Koreja.

Američki potpredsjednik Mike Pence rekao je u intervjuu za list Washington Post da su SAD i Južna Koreja dogovorili uvjete za daljnji diplomatski angažman sa Sjevernom Korejom, prvo sa Seulom a nakon toga bi moglo doći i do izravnih pregovora s Washingtonom bez preduvjeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgledi za održavanje razgovora uslijedili su nakon mjeseci napetosti među Pjongjangom, Seulom i Washingtonom oko sjevernokorejskog nuklearnog i raketnog programa i razmjene uvreda i prijetnji između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kima Jong Una.

Odnosi sa Sjevernom Korejom poboljšali su se posljednjih tjedana. Pjongjang je pristao poslati svoje najviše izaslanstvo ikada na Zimske olimpijske igre koje se održavaju u južnokorejskom Pjongčangu. Osim toga, južnokorejski predsjednik Moon Jae-in dobio je poziv da posjeti Pjongjang. Ako se taj posjet dogodi, bit će to prvi međukorejski summit od 2007.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U intervjuu za Washington Post, koji je dao u avionu na putu kući s Olimpijskih igara, Pence je rekao da će Washington nastaviti sa svojom "kampanjom maksimalnog pritiska" na Pjongjang, ali da će istodobno biti otvoren za razgovore.

"Pritisak neće popustiti sve dok stvarno ne poduzmu nešto što će savez smatrati značajnim korakom prema denuklearizaciji", kazao je Pence. "Tako da će se kampanja maksimalnog pritiska nastaviti i pojačati. Ali ako želite razgovarati, razgovarat ćemo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan dužnosnik južnokorejske vlade rekao je da je stajalište Seula da odvojeni razgovori Južne Koreje i SAD-a s Pjongjangom trebaju dovesti do denuklearizacije Sjeverne Koreje uz istodoban nastavak sankcija i pritiska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo