Pobjegao u tunel / Pentagon objavio snimke napada na zloglasnog vođu ISIS-a, oni uzvratili objavom novog šefa

Snimke su, do sad, najdetaljniji i najcrniji opis smrti samoprozvanog vođe Islamske države

31.10.2019.
17:40
VOYO logo

Pentagon je u javnost pustio snimke napada Američkih snaga za posebne operacije na sklonište zloglasnog Abu Bakr al-Bagdadija. Snimke su, do sad, najdetaljniji i najcrniji opis smrti samoprozvanog vođe Islamske države. Irački džihadist Bagdadi pobjegao je u tunel s dvoje djece te sebe i njih ubio detonirajući samoubilački prsluk. Cijelu je akciju prepričao zapovjednik koji ju je i vodio. 

"Nakon što je prikupljen uzorak DNK za formalnu analizu, Bagdadijevi ostaci položeni su u more u skladu sa Zakonom o oružanom sukobu, unutar 24 sata od trenutka kad je umro. Uz njegove ostatke, naše snage su prikupile i veću količinu dokumentacije i elektroničkih naprava" rekao je zapovjednik američkog Središnjeg zapovjedništva general Franck McKenzie.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sklonište opasnog Bagdadija sada, prema riječima zapovjednika, izgleda kao parkirno mjesto s rupama. 

Islamska država potvrdila je audiosnimkom kako je novi vođaAbu Ibrahim al Hashimi al Quarayshji. O njemu se malo tog zna. Objavljeno je tek da dolazi istog plemena kao i al Bagdadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, šef ISIS-a Abu Bakr al-Bagdadi ubijen je u ranim jutarnjim satima 25. listopada nakon što se godinama nije znalo gdje se nalazi

SAD je u srijedu objavio detalje akcije u kojoj je poginuo. U njoj je ubijeno šest boraca ISIS-a, ali su ubijeni i pripadnici drugih militantnih grupa. Nijedan američki specijalac nije ozlijeđen. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvukao se u rupu s dvoje male djece i raznio se, a njegovi su ljudi bili na zemlji. Možete zaključiti o kakvoj je osobi riječ. Ukupno je 6 članova ISIS-a usmrćeno u akciji. Četiri žene i dvojica muškaraca, uključujući Bagdadija", kazao je general McKenzie.

Bagdadijevo skrovište bilo je na sjeverozapadu Sirije, oko 4 milje od turske granice, u pokrajini Idlib koja je pod kontrolom pobunjenika, među kojima sada dominira bivši ogranak Al-Kaide, Hajat Tahrir al-Šam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bagdadijevi ostaci pokopani su na moru

Kad su se američke letjelice približile skrovištu, borci na tlu otvorili su vatru na njih. To nisu bili borci ISIS-a, smatra McKenzie, ali budući da su napali američke snage, ubijeni su u dva zračna udara.

Kad su specijalci okružili skrovište, pozvali su sve unutra da se mirno predaju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"One koji su izišli iz zgrade se pretražilo za slučaj da imaju oružje ili eksploziv i udaljilo. Američke snage zatočile su i kasnije pustile civile. Grupa je sve vrijeme tretirana humano, uključujući 11-ero djece", rekao je McKenzie.

No, u skrovištu je ostalo petero članova ISIS-a koji su predstavljali prijetnju snagama, odbijali zapovijedi na arapskom da se predaju i na kraju su ubijeni. Radilo se o četiri žene i jednom muškarcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Al-Bagdadi je za to vrijeme pobjegao u tunel ispod skrovišta i koristio dvoje djece kao živi štit. Detonirao je samoubilački prsluk i ubio sebe i njih. 

"Nakon Bagdadijevog ubojstva/samoubojstva, jurišna jedinica očistila je ruševine u tunelu i prikupila Bagdadijeve ostatke za provjeru DNK", rekao je McKenzie, ističući da je DNK test bio pozitivan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Bagdadijevi ostaci pokopani su na moru, u skladu s ratnim pravom, rekao je general McKenzie. Skrovište je također uništeno. 

Kongres zatražio opoziv Trumpa 

Američki Kongres i službeno je pokrenuo proces opoziva Donalda Trumpa. Time se nastavlja istraga protiv američkog predsjednika vezana uz optužbe da je koristio američku vojnu pomoć kako bi mu ukrajinski predsjednik Zelenski istražio poslove sina njegova mogućeg protukandidata Joea Bidena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trump se odmah oglasio na Twitteru i poručio - ovo je najveći lov na vještice u američkoj povijesti.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo