Pilula djeluje / Pfizer: Najnoviji lijek protiv COVID-a za 89 posto smanjuje umiranje i potrebe za bolničkim liječenjem

Image
Foto: RTL

Dosadašnji lijekovi protiv COVID-a pokazali su 'neusporedivo više' i 'neusporedivo teže' nuspojave od cijepljenja

14.12.2021.
14:57
RTL
VOYO logo

Američki farmakološki koncern Pfizer objavio je konačne rezultate istraživanja djelotvornosti svog lijeka za oboljele od COVID-a i, prema njima, ova pilula smanjuje rizik od toga da oboljeli umre ili da završi na liječenju u bolnici za čak 89 posto. Pod uvjetom da se uzme u prvim danima bolesti.

CNN i Der Spiegel prenose iz priopćenja da je riječ o lijeku pod imenom "Paxlovid", koji bi bio predviđen za ambulantno liječenje, odnosno terapija za uzimanje kod kuće, prije nego što se oboljeli do te mjere razboli da ga se mora liječiti u bolnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon jednomjesečnog dodatnog istraživanja Pfizerovi stručnjaci predstavili su rezultate istraživanja na 697 oboljelih koji su pilulu dobili unutar tri dana od pojave prvih simptoma COVID-a. Od ukupnog broja na bolničkom liječenju završilo ih je samo pet, a umrla nije niti jedna od ispitivanih osoba.

U kontrolnoj skupini, pak, onoj u kojoj je njih 682 primilo placebo, na liječenju u bolnici završilo je 44 ljudi, od kojih je umrlo devet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Kreće i u Hrvatskoj /

Pod osiguranjem dugih cijevi stigao Pfizer za djecu i odrasle: Cijepljenje djece u Zagrebu od srijede, uskoro i drugdje

Image
Kreće i u Hrvatskoj /

Pod osiguranjem dugih cijevi stigao Pfizer za djecu i odrasle: Cijepljenje djece u Zagrebu od srijede, uskoro i drugdje

Zaključak je da, ako se lijek primi unutar prvih nekoliko dana od pojave simptoma, skoro 90 posto visokorizičnih pacijenata koji bi inače morali biti hospitalizirani ili bi čak umrli, bit će pošteđeni tako teškog razvoja bolesti.

U studenom je Pfizer objavio preliminarne rezultate prvih istraživanja i iz njih je proizlazila skoro ista djelotvornost lijeka; 88 posto manje hospitalizacija i smrti u odnosu na placebo skupinu ispitanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada je bila riječ o ispitivanju provedenom na oko 1200 oboljelih koji su primili lijek u odnosu na oko 1000 onih koji su primili placebo u prvih pet dana od pojave simptoma. Među onima koji nisu primali lijek bilo je 12 umrlih. Od onih koji su primali lijek, umro nije nitko.

U posebnoj, odvojenoj studiji, djelotvornost lijeka istraživala se i kako bi se vidjelo postoje li razlike i u djelotvornosti kod ljudi koji nisu pod visokim rizikom za teško obolijevanje od COVID-a. U skupinu koja je primila lijek, uključen je i određeni broj necijepljenih, te osoba s barem jednim komorbiditetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obje skupine imale su oko 430 ispitanika, a na kraju ispitivanja pokazalo se da je iz placebo grupe na bolničkom liječenju završilo 10, dok je iz skupine koja je primala pilulu, u bolnici završilo troje oboljelih.

Nuspojava je bilo, navodi se i to, ali tek blagih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo nije prvi lijek protiv COVID-a. Prije nekoliko dana je dr. Andrej Trampuž, specijalist infektologije i interne medicine iz berlinske klinike "Charite", govorio o svojim iskustvima primjene lijekova protiv COVID-a 

"Ja danas imam na Klinici dva ili tri pacijenta kojima smo dali lijekove protiv COVID-a. I ti lijekovi djeluju ako se daju nakon pet dana od početka simptoma bolesti, međutim, imaju puno više nuspojava nego cjepivo, neusporedivo više nuspojava", kazao je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su lijekovi koji se rade na bazi kao lijekovi protiv HIV-a, jako puno ih treba uzimati i izazivaju jako puno alergijskih reakcija. Radi se o lijekovima koji ne 'proizvode' antitijela protiv novih varijanti COVID-a."

Pfizer u svom priopćenju navodi da su laboratorijski testovi, dakle ne na živim ljudima, oboljelima od COVID-a, nego u uzorcima krvi oboljelih, pokazali da bi lijek trebao ili mogao biti učinkovit i kod oboljelih od najnovije mutirane varijante koronavirusa omikrona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo