POSEBNA VRSTA RATA / Picula u Europskom parlamentu: 'Način borbe protiv terorizma odredit će karakter EU'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

'Do sada je izbjeglički fenomen, uglavnom, tretiran kao humanitarno i organizacijsko pitanje, a nakon masakra u Parizu i događaja u Bruxellesu dobiva dominantno sigurnosni profil', smatra Picula

24.11.2015.
7:20
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

STRASBOURG - "Pitanje zaštite granica u Europskoj uniji postalo je tijekom proteklih tjedana dramatično povezano sa pitanjem zaštite građana. Do sada je izbjeglički fenomen, uglavnom, tretiran kao humanitarno i organizacijsko pitanje, a nakon masakra u Parizu i događaja u Bruxellesu dobiva dominantno sigurnosni profil“, poručio je zastupnik Tonino Picula u ponedjeljak navečer na zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Istaknuo je da je Europska unija u jednoj posebnoj vrsti rata - i to jednim dijelom građanskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Europu nisu napale nikakve strane vojske, ali protiv nje brutalno ratuju neki njezini državljani koji su ovdje rođeni i odrasli. Korijene tog fenomena treba tražiti u jednoj vrsti socijalne patologije nastale na podlozi osjećaja isključenosti iz sustava koji su trebali osigurati društvenu promociju i prihvaćenost“.

Naravno da svatko koga pogodi nezaposlenost ne postaje automatski i terorist, dodao je Picula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje se radi o prožimanju različitih socijalnih, (vanjsko)političkih, vjerskih i medijskih faktora. Ali nema sumnje: terorističke prijetnje napinjat će ne samo nacionalne, nego i europske pa i globalne institucije određujući karakter Unije u prvim desetljećima 21. vijeka“, zaključio je Picula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo