Nakon teške bolesti / Pisac hvaljenih drama, glumac, autor te scenarist i redatelj Sam Shepard preminuo je u svojoj 73. godini

Image

Veliki američki dramatičar Sam Shepard umro je u četvrtak u 73. godini života, u svojem domu u Kentuckyju, nakon teže bolesti.

31.7.2017.
18:08
VOYO logo

Pisac hvaljenih drama, glumac, autor te scenarist i redatelj Sam Shepard preminuo je u svojoj 74. godini. Umro je okružen obitelji, a od čega je bolovao, još uvijek nije poznato.

Sheparda ćemo pamtiti po njegovoj nevjerojatno plodnoj karijeri tijekom koje je napisao 44 drame, kao i nekoliko kolekcija kratkih priča, eseja te par memoara. Dobitnik je Pulitzerove nagrade za dramu, koju je osvojio 1979. godine za svoje djelo 'Buried Child'. Za glumu u filmu 'Put u svemir' ('The Right Stuff') gdje je glumio pilota Chucka Yaegera bio je nominiran i za Oscara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz te nominacije i nagrade, primio je i nagradu za najboljeg dramaturga koju mu je dodijelila PEN/Laura Pels međunarodna zaklada za kazalište, a zvali su ga jednim od američkih najvećih pisaca kazališnih djela.

Njegove drame su često imale crni humor i likove s rubova društva, a s vremenom je od apsurdizma došao do realizma u svojim djelima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glumačku karijeru započeo je u filmu 'Nebeski dani' (Terrence Malick, 1978.), gdje je glumio s Richardom Gereom i Brooke Adams. Ta uloga mu je otvorila put prema važnijim djelima, no ipak se koncentrirao na kazalište. Postao je član American Academy of Arts and Sciences in 1986.

Legendarni autor umro je u svojem domu u Kentuckyju, nakon teže bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo