Kao ni jedna do sada / Pismo na stolu, mogući razvod, virtualni koncert i viralni memeovi: Ovo su najzanimljiviji trenuci s inauguracije Joea Bidena

Inauguraciju novog američkog predsjednika pratilo je mnoštvo neobičnih događaja

21.1.2021.
23:20
VOYO logo

Što je pisalo u pismu koje je Bidenu na stolu ostavio Donald Trump? Je li to Melanija upravo svijetu objavila da je baš briga za bivšeg supruga? Kako izgleda press konferencija kad predsjednik ne mrzi medije? I najvažnije - što Josipa Lisac o čijoj su himni na inauguraciji Zorana MIlanovića svi imali mišljnje - misli o tome kako pjeva Lady Gaga

Inauguracija kao ni jedna do sada, pa protokolarne obaveze, prva potpisivanja, primanje darova, veliki koncert i vatromet za kraj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je to dan u kojemu smo gledali nadu u neku drugu Ameriku.

"Gubitak koji nosimo,
more koje moramo pregaziti,
Hrabrili smo trbuh zvijeri,
Naučili smo da tišina nije uvijek mir", recitirala je pjesnikinja Amanda Gorman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova zvijezda inauguracije postala je najmlađa pjesnikinja u povijesti koja je stala na pozornicu, Amanda Gorman. 22 godišnja aktivistica preko noći je postala viralna zvijezda i skupila milijun obožavatelja na twitteru.

Image
Donio čak 17 odluka /

U prvim minutama mandata Joe Biden je krenuo u demontažu Trumpove ostavštine

Image
Donio čak 17 odluka /

U prvim minutama mandata Joe Biden je krenuo u demontažu Trumpove ostavštine

A milijuni Trumpovih sljedbenika i dalje od njega ne čuju i ne čitaju ništa. Pa kada su ugledali Melaniju koja nije stala za fotografiranje krenule su priče da na Floridi neće dugo ostati. Internet se zato rado prisjeća svih pokušaja bliskosti para - od inauguracije do brojnih visoko političkih događanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši predsjednik nije ispoštovao ni jedan korak predaje vlasti, osim tradicionalnog pisma kojega je ostavio u Bijeloj kući. Iako je već počela kružiti lažna slika oproštajnih riječi, novi predsjednik poručuje.

"Predsjednik je napisao vrlo velikodušno pismo. Zato što je privatno, neću o sadržaju dok ne razgovaram s njim. Ali je velikodušno", poručio je Biden.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velikodušan je bio i virtualni koncert. Glumac Tom Hanks kroz sat i pol vodio je specijalnu proslavu na kojoj su nastupale brojne zvijezde - od Springsteena, Justin Timberlakea, Bon Jovija, John Legenda.

Demi Lovato pjevala je sa zdravstvenim radnicima, poruke podrške sa svih strana zemlje slali su obični ljudi, dostavljači, vatrogasci, učitelji. Poruku su poslala i tri bivša predsjednika, Clinton, Bush i Obama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da smo svi otkrili da smo najbolja verzija sebe kad dijelimo zajednički put", izjavio je Obama.

"Gospodine predsjedniče, navijam za Vaš uspjeh, jer je to uspjeh i naše zemlje. Bog Vas blagoslovio", rekao je Bush.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas ste u ime svih nas progovorili, a sada ćete nas i voditi. I mi smo spremni slijediti vas. Sretno", poručio je Clinton.

Ispred memorijalnog Lincoln centra, nova potpredsjednica se po prvi put obratila naciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gađamo mjesec i onda postavimo zastavu na njemu. Odvažni smo, neustrašivi i ambiciozni. Nepokolebljivi smo u vjeri da ćemo prebroditi sve nedaće, da ćemo se izdignuti. To je američka aspiracija", rekla je Kamala Harris, potpredsjednica SAD-a.

Joe Biden još jednom je istaknuo svoju zahvalnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponizno stojim na ovom mjestu, ispred svetih riječi. Danas smo ponovno naučili da je demokracija dragocjena i da je upravo zbog vas, demokracija ipak prevladala", izjavio je Biden.

Da je ovo pobjeda demokracije prenose mediji diljem svijeta, novinski naslovi prepuni su slike nove ere Amerike pa tako i svijeta, Donaldu Trumpu poručuju - nemojte da vas udare vrata dok odlazite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Piše se i priča o tome tko je što nosio, iako je modni dodatak Bernie Sandersa oteo show. Njegove rukavice od reciklirane plastike postale su viralne - a Sanders junak filmova, serija, umjetničkih dijela, čak je i zamijenio Krunoslava Capaka na slavnoj kutiji cjepiva.

Priča se i o Gaginoj izvedbi himne, a mi smo priupitali našu divu s inauguracijskom iskustvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da li su to naši kompleksi? Tek kad vani vidiš nešto lijepo, shvatiš da to već dugo imaš doma. Lady Gaga je bila sretna i uzbuđena, a njena izvedba himne bila je jednostavna, prosječna i baš zbog toga je uspjela dodirnuti veliki dio pučanstva", poručila je pjevačica Josipa Lisac.

Novi smjer Amerike pozdravlja se diljem svijeta. Od zapadne Europe, Kine, Ukrajine, Kosova pa do Irana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Doista se nadamo puno boljoj suradni Irana i SAD-a", rekao je Abbas Ramezani iz Irana.

A napokon je stigla i čestitka Janeza Janše, slovenskog premijera koji je podržavao slovenskog zeta, Trumpa. Angela Merkel pozdravila je novi zaokret u američkoj politici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad ne računamo više samo na standardnu političku suradnju, već ćemo razgovorom i diskusijom odlučivati kako stvari možemo učiniti boljima za obje zemlje", rekla je Merkel.

Povijesna je bila i pressica u Bijeloj kući s novom glasnogovornicom Jen Psaki koja je više od pola sata odgovarala na svako pitanje i poručila da se istina i transparentnost vraćaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je novi, svijetli početak za našu zemlju. Vrijeme je da se okupimo kao jedna Amerika", izjavila je Jill Biden, prva dama SAD-a.

Transparentna će biti i prva dama koja se obratila putem Twittera, a po prvi put u povijesti račun na ovoj društvenoj mreži dobio je i novi - drugi gospodin Amerike, suprug Kamale Harris.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve ukazuje na neku novu Ameriku.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo