Drugačije Olimpijske igre / Pitanje koje je uoči OI podiglo puno prašine: Je li pošteno da se transrodna dizačica utega natječe u ženskoj kategoriji?

Hrvatske dizačice utega i treneri kažu kako to nije baš pošteno jer u baš svakoj kategoriji muškarac diže 30 posto više nego žene.

23.6.2021.
22:50
VOYO logo

Prvi put u povijesti, na olimpijskim igrama natjecat će se i jedan transrodni sportaš. Dizačica utega Laurel Hubbard, koja je rođena kao muškarac i do 2013 se natjecala kao muškarac, sada se natječe u ženskoj kategoriji iznad 87 kilograma.

I odmah se razvila žestoka rasprava: mnogi misle da je to nepravedno, da muškarac koji se natječe sa ženama ima biološku prednost, jače kosti, gušće mišiće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatske dizačice utega i treneri kažu kako to nije baš pošteno jer u baš svakoj kategoriji muškarac diže 30 posto više nego žene. 

Nije pošteno u sportu namještati rezultat zbog klađenja. Nije pošteno uzimati doping radi boljih rezultata. Ali, je li pošteno da se transrodna dizačica utega natječe u ženskoj kategoriji pitaju se to mnogi nakon što je Laurel Hubbard dozvoljeno da na Olimpijske igre otputuje sa ženskom novozelandskom reprezentacijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znamo da postoji mnogo pitanja o pravednosti transrodnih sportaša koji se natječu na Olimpijskim igrama, ali želio bih iskoristiti ovu priliku da podsjetim sve da je Laurel ispunila sve tražene kriterije", kaže predsjednik Olimpijskog dizačkog odbora na Novom Zelandu Richie Patterson.

Prema onome što propisuje Međunarodni olimpijski odbor Laurel ima pravo natjecati se kao žena jer je njezina razina testosterona sada spuštena na dozvoljenu. Ali to je i dalje više testosterona nego što ima prosječna dizačica utega - kaže nam izbornik Hrvatske dizačke reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stvar je u tome da ih ona ima pet puta više nego biološka žena.
Kod vježbe muškaraca i žena nema previše razlike. Razlika je u intenzitetu i volumenu treninga kojeg može podnijeti muškarac, a kojeg može podnijeti žena", kaže izbornik Hrvatske dizačke reprezentacije Ivan Knez

A žene za razliku od muškaraca mogu podnijeti 30% manje tereta. Što znači, da će Laurel Hubbard vjerojatno biti u prednosti prema ostalim dizačicama jer bi lako mogla dizati i po desetke kilograma više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da to nije u redu. Isključivo govorim to za natjecateljski sport. Znamo da većina sportaša na dopingu testu pada na testosteron. Pa iako je njena granica testosterona unutar normale, ona je 34 godine živjela i trenirala kao muškarac tako da je to za mene ne", kaže dizačica utega Ivana Gorišek

Image
Odgođeni tokio /

Olimpijske igre počinju za točno mjesec dana. Sportaši koji prekrše covid mjere bit će - protjerani

Image
Odgođeni tokio /

Olimpijske igre počinju za točno mjesec dana. Sportaši koji prekrše covid mjere bit će - protjerani

I upravo je to najveći problem

Muškarci imaju prednost u izvedbi koja se temelji na njihovom biološkom spolu, smatraju tako iz australske udruge koja se protivi natjecanju transrodnih žena u ženskim sportovima. Belgijska dizačica utega smatra da je dopuštanje Hubbard da se natječe u Tokiju nepravedno prema ženama i da zvuči "kao loša šala".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A srebrna olimpijka, bivša britanska plivačica kaže: Postoje je jasni razlozi zašto na Olimpijskim igrama imamo muške i ženske kategorije. Ne slažem se da bi se transrodna dizačica utega trebala natjecati u ženskoj kategoriji.

"Ona je do 2013. dizala kao muškarac. Normalno se natjecala i normalno radila svoj neki ciklus kao muškarac. Kasnije, nakon transformacije sve je radila kao žena. Stvar je u tome da postoji jedna mišićna memorija koja ostaje od toga što je prije radila tako da ni to ne možemo nazvati fer igrom", kaže Knez

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da testosteron nije adekvatan kriteriji po kojim bi se razlikovali muškarci i žene, potvrđuju i liječnici. Smanjenje testosterona neće smanjiti mišićnu masu, snagu i gustoću kostiju baš ono što muškarcima daje značajnu prednost.

"Bez obzira što se nekakvim hormonalnim terapijama pokušava napraviti ravnoteža u smislu prelaska prema ženskom spolu, dio tih karakteristika će ostati, neće se one sve anulirati. Sigurno će ta jedna prednost u smislu mišićne snage ostati evidentna i sigurno će biti faktor bolje pozicije takve osobe", kaže liječnik opće medicine Milan Mazalin

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontroverznih slučajeva poput ovog s novozelandskom dizačicom utega bilo je i u atletici. Caster Semenya, trkačica koja je rođena s viškom testosterona godinama je na sudu dokazivala da je žena i da je jednostavno brza.

Na kraju je bila prisiljena uzimati lijekove za smanjenje razine muških hormona kako bi se mogla natjecati za ženskim trkačicama. Mnogi sportaši stali su u njenu obranu, ali legendarna tenisačica Martina Navratilova tada je rekla da su transrodne žene zapravo biološki muškarci te da im se mora zabraniti nastupanje. Danas se s time ne slažu Novozelanđani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je povijesni trenutak za sport, kao i za novozelandsku momčad. Laurel Hubbard sada je član novozelandske momčadi u Tokiju. Ona je naša prva olimpijka koja je prošla tranziciju iz muškarca u ženu", kaže članica Olimpijskog odbora na Novom Zelandu Kereyn Smith

Pravedno ili ne, sigurno je da Laurel Hubbard ispisuje povijest. A možda i otvori vrata drugim transrodnim osobama da na budućim Igrama nastupaju kao olimpijke ili olimpijci, onako kako se osjećaju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo