NAKON SASLUŠANJA I EVALUACIJE / Neslužbeno: prošla! Plenković čestitao Šuici na zelenom svjetlu za prolaz u vrh Europske komisije

Bogatstvo Dubravke Šuice došlo je na dnevni red i Europskog parlamenta

3.10.2019.
23:28
VOYO logo

Hoće li Dubravka Šuica postati jedna od potpredsjednica Europske komisije, službeno će biti potvrđeno 17. listopada kada prođu sva saslušanja. No u četvrtak, nakon 23 sata, kada je završila evaluacija Šuičina saslušanja oglasio se na Twitteru premijer Andrej Plenković i čestitao Šuici na potvrdi u Odboru za ustavna pitanja EP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šuica je tri sata bila na saslušanju pred Odborom za Ustav Europskog parlamenta koji na kraju treba donijeti odluku hoće li je podržati za mjesto koje donosi plaću od 184.000 kuna mjesečno. 

Prema neslužbenim rezultaima dobila je 4 od 7 prolaznih ocijena. Zeleno svijetlo dali su zastupnici EPP-a, S&D-a, RENEW-a i ECR-a, dok su protiv bili Zeleni, GUE te ID.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ključno je pritom pitanje o Šuičinu bogatstvu o kojem svaki dan izlaze novi detalji, ako jahtu od 12 metara koju Šuica nije prijavila u svojoj imovini možemo nazvati detaljem.

Image

Šuicu na saslušanju za potpredsjednicu EK dočekalo pitanje o imovini: 'Podijelite s nama patent'

Image

Šuicu na saslušanju za potpredsjednicu EK dočekalo pitanje o imovini: 'Podijelite s nama patent'

Na zahtjeve Gonga i SDP-a da objavi aktualno stanje, i ona sama i Plenković koji ju je predložio za mjesto u Europskoj komisiji uporno se oglušuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li Šuica postati jedna od potpredsjednica Europske komisije, službeno će se znati 17. listopada kada prođu sva saslušanja, no oko ponoći nakon evaluacije bi se trebalo znati neslužbeno je li dobila zeleno svjetlo – članovi odbora će se početi oglašavati na društvenim mrežama, a ona sama je kazala da je zadovoljna svojim nastupom, javila je RTL-ova reporterka Matea Damjanović iz Bruxellesa.

Pitanje o njezinoj imovini stiglo je nakon dva sata ispitivanja, a postavio ga je nezavisni zastupnik Martin Sonneborn. Šuica je odgovorila: ''Kada govorite o meni prije 20 godina, to nije istina, to nije istina. Neću ulaziti u detalje, jer to nije na ovoj instituciji, mislim to bi bilo ispod ugleda ove institucije da vama pričam da sam živjela ovdje i ondje. Što god me o tome pitali, bilo je čisto, transparentno, legalno i prema pravilima, i to zahvaljujući žrtvi  moje obitelji''.S blagim osmijehom Šuica je došla na najvažnije saslušanje u političkoj karijeri. Uoči potencijalnog preuzimanja najmoćnije funkcije koju je ijedan hrvatski dužnosnik ili dužnosnica imao u europskim institucijama, prvo se uvodno obratila na engleskom: ''Kao netko tko je svjedočio kako država stječe nezavisnost, svoju demokratsku snagu i  potom tranziciju prema našoj Uniji, s velikom odgovornošću i poniznošću prihvaćam zadatak koji mi je povjeren''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje vrijednosti Šuičine imovine potegnula je organizacija civilnog društva GONG zbog čega ih je premijer optužio za rušenje ugleda Hrvatske. ''Imamo pravo na informacije o njezinim interesima, pa i o tome kako je stekla imovinu. Pogotovo, ako postoje ikakve sumnje, a činjenica je da se evo danas razotkriva da podaci koji su predani Europskom parlamentu u kartici nisu potpuni jer barem jedna jahta nedostaje'', upozorila je izvršna direktorica Gonga Jelena Berković.

Image
Foto: AP Photo/Francisco Seco
Image
Foto: AP Photo/Francisco Seco

(AP Photo/Francisco Seco)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči saslušanja objavljena je izjava o financijskim interesima Šuice kao dio redovne procedure, no ni približno detaljna kao što su imovinske kartice u Hrvatskoj. I u toj izjavi Šuica nije prijavila jahtu vrijednu milijun i 300 tisuća kuna. Kako piše Index, 12-metarska jahta "Dubica", u vlasništvu Šuičina supruga Stjepana, kupljena je još 2008. dok je Šuica bila gradonačelnica Dubrovnika. Pisalo se da ima najatraktivniji vez u marini. A još 2005. ispitivalo se je li njezina vila u Dubrovniku građena mimo zakona, odnosno bez potrebnih dozvola.

''Imamo, ponavljam, urednu građevnu, urednu lokacijsku, i što je najvažnije, pečat kojim je na građevnoj dozvoli ovjereno da je lokacijska u skladu s građevnom dozvolom'', kazala je Šuica 2005. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U politici je već gotovo tri desetljeća. Prije toga bila je profesorica u školi, potom i ravnateljica dubrovačke Gimnazije. Prije karijere u HDZ-u imala je samo stan od 60-ak kvadrata u Gružu i Renault 9. A prema posljednjoj imovinskoj kartici iz 2012., Šuica je imala kuću u Dubrovniku od 350 m2, stan u Zagrebu od 80 m2, kuću na Pelješcu od 200 četvornih metara, prostrani vinograd, šumu i vikendicu u BiH, tri automobila i godišnju zaradu od 150.000 kuna.

Image
Foto: AP Photo/Francisco Seco
Image
Foto: AP Photo/Francisco Seco

(AP Photo/Francisco Seco)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baš danas reporterka RTL-ove Potrage Silvana Menđušić doznala je da je kći Dubravke Šuice 2011., u jeku recesije, kupila stan u zgradi u Zagrebu vrijedan milijun i 750 kuna - i to bez kredita.

''Dužnosnici ne moraju prijaviti imovinu svoje punoljetne djece u imovinskoj kartici, no mislim da niti gospođa Šuica, niti na koncu premijer Plenković nisu u poziciji da kažu: to nije vaša stvar. Čini mi se da je ovo pitanje na koje visoki dužnosnik u Europskom parlamentu i komisiji mora odgovoriti'', ističe Menđušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, možda nikad ne odgovori jer Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa već je odlučilo da u Šuičinu slučaju zaštita osobnih podataka mora i treba prevladati nad interesom javnosti, i to zato što ona - više nije hrvatska dužnosnica.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo