BIO I NA MISI / Plenković Hrvatima u Muenchenu govorio o prednostima članstva u EU: 'Vi to živite svaki dan'

Image

Hrvatska je u EU ušla 2013., a u prvoj polovici 2020. prvi će put predsjedati Unijom

17.2.2019.
14:56
VOYO logo

Zahvaljujući europskim fondovima Hrvatska može ostvariti projekte za koje sama nema novca, rekao je u nedjelju hrvatski premijer Andrej Plenković, govoreći o prednostima članstva u EU-u na susretu s Hrvatima u Muenchenu. 

Hrvatska je u EU ušla 2013., a u prvoj polovici 2020. prvi će put predsjedati Unijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idući cilj je ulazak u Schengenski prostor i eurozonu, a velike prilike pružaju se u idućem europskom proračunu od 2021. do 2027. za gradnju cesta, zračnih luka, željeznice te ulaganja u ruralni razvoj i poljoprivredu, rekao je Plenković.

"Za sve to teško bi u tom iznosu našli sredstva u proračunu bez zaduživanja, a ovdje ih dobivamo bespovratno", rekao je premijer na sastanku u hrvatskom konzulatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I zato je ta dodana vrijednost našeg članstva u EU-u, što vi živite svaki dan i jako dobro znate koliko je to korisno, jedan od temeljnih ciljeva u godinama pred nama", istaknuo je Plenković, tri mjeseca uoči izbora za Europski parlament.

U Bavarskoj, južnoj njemačkoj saveznoj državi s 13 milijuna stanovnika, živi oko 100.000 Hrvata, uključujući 50.000 u glavnom gradu Muenchenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz te države u Hrvatsku dolazi polovina svih njemačkih turista, kao i brojne investicije u hrvatsko gospodarstvo.

Bavarska i Baden Wuerttemberg dvije su države s kojima Hrvatska održava dugogodišnje tijesne odnose. Zagreb će početkom svibnja posjetiti premijer Bavarske Markus Soeder.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boravak u Muenchenu Plenković je završio na misi u crkvi sv. Mihovila na kojoj se okupio veliki broj Hrvata iz Hrvatske i BiH.

On je od petka sudjelovao na konferenciji o sigurnosti na kojoj je oko 600 dužnosnika, diplomata i stručnjaka iz cijelog svijeta razgovaralo o gorućim sigurnosnim problemima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U glavni grad Bavarske stiglo je 30 šefova država i vlada te više od 80 ministara vanjskih poslova i obrane. 

Od prve konferencije 1963., Muenchen služi kao svojevrsna "tržnica ideja" na kojoj političari i stručnjaci daju inicijative i razvijaju rješenja za najkritičnija sigurnosna pitanja sadašnjosti i budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokrenut u vrijeme Hladnoga rata, MSC im daje prostor za službene i neslužbene diplomatske ideje, a hotel Bayerischer Hof u kojem se skup održava osigurava zaštićeno mjesto za neformalne susrete često zakletih neprijatelja, ostvarujući tako svoj moto "izgradnja mira putem dijaloga".

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo