brojne ključne teme / Plenković u BiH: 'Ovaj posjet nije 'peglanje odnosa'. Većeg prijatelja od nas nećete imati'. Osvrnuo se i na Milanovića o Srebrenici

Svrha Plenkovićeva posjeta je poslati poruku o cjelovitosti BiH i potrebi za dijalogom i smanjenjem napetosti u toj susjednoj zemlji

13.12.2021.
10:50
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković u službenom je posjetu Bosni i Hercegovini, u Sarajevu i Mostaru na poziv predsjedatelja Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije

Među ključnim temama su reforma izbornog zakona BiH, jačanje bilateralnih odnosa i prekogranične suradnje, borba protiv pandemije covida-19, realizacija zajedničkih projekata u prometnoj i energetskoj infrastrukturi, jačanje gospodarskih odnosa, suradnja u upravljanju migracijama i zaštiti granice od nezakonitih prelazaka te daljnja potpora Hrvatske europskom putu BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tegeltija je istaknuo da su odnosi dvaju zemalja dobri usprkos pokušajima pojedinaca da ih predstave na drugi način. Posebno je izdvojio ekonomsku suradnju Hrvatske i BiH koja također postaje sve bolja. 

“Hrvatska spada u tri zemlje naših najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera”, rekao je Tegeltija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posjetio je na važnost otvaranja mosta na Svilaju te je kazao da je pri kraju građnja mosta kod Nove Gradiške. Također je kazao da postoji ideja da se gradi novi granični prijelaz kod Brčko distrikta.

Naglasio je i problem ilegalnih migracija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stav je da Hrvatska nikada neće pristupiti podizanju žica na granici s BiH", kazao je. 

Govorio je i o otvorenim pitanjima - neka su već dugo, neka su posljedica sukcesije, vezana uz imovinu građana i tvrtki, no ona ne ugrožavaju odnose BiH i Hrvatske. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dotaknuo se i izgradnje odlagališta nuklernog otpada na Trgovskoj gori koji izaziva strah kod građana koji žive u dolini Une. 

"Moja je poruka vladi Hrvatske da se nađe druga lokacija jer je velika nervoza među građanima," istaknuo je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je kazao kako je njegova prva politička poruka da u ime Hrvatske dolazi kao prijatelj i kao partner. 

"Šaljem poruku o cjelovitosti BiH kao i o ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda. Hrvatska poštuje Daytonski sporazum i na tom tragu ćemo ponoviti za ravnopravnošću Hrvata kao najmalobrojnijeg naroda u BiH", istaknuo je hrvatski premijer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po pitanju sprječvanja nezakonitih migracija moramo surađivati. Izrazito je važna suradnja naših policija i službi kako bi spriječili da mnogi ljudi koji traže bolju životnu šansu ne dođu u šansu da budu izmanipulirani i da njihovi pokušaji zavše tragično", naglasio je.  

Kazao je da Hrvatska želi da se riješi pitanja mosta kod Brčkog. Naglasio je i da je gospodarska suradnja dvaju zemalja oko dvije milijarde eura, pa je predloženo da se iduće godine održi veliki gospodarski forum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je najavio kako će se tijekom iduće godine održati jedan sastanak u Zagrebu s Vijećem ministara BiH na kojem će se također razgovarati o otvorenim pitanja između dvije zemlje. 

"Hrvatska ne želi vidjeti nikakve separatističke tenzije unutar BiH, ali želimo da se poštuje Daytonski sporazum koji je nastao u izuzetno teškim okolnostima. Zato inzistiramo na okviru da će i Hrvati biti ravnopravni i zastupljeni u svim institucijama kao najmalobrojniji narod", poručio je Plenković govoreći o novom izbornom zakonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tegeltija je također istaknuo da svaki narod treba birati svoje predstavnike, a ne da im bira netko drugi.   

"Meni su nakon sastanka u Mostaru rekli da je dogovor postignut, ali da se još neće s tim van. O tome se dogovaraju stranke, a ne Vijeće ministara. Poruke povjerenika Schmita nisu pozitivne jer on traži da se održe izbori po postojećem zakonu", kazao je Tegeltija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovarajući na pitanje o odlagalištu otpada na Trgovskoj gori u nenaseljenom području i bivšem vojnom objektu, Plenković je poručio da nema nikakve opasnosti ni za građane u Hrvatskoj, a kamo li u BiH. 

Kad je riječ o genocidu u Srebrenici, Plenković je istaknuo da je tu stav Hrvatske uvijek bio neupitan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem da je predsjednik Milanović uspio pojasniti što je htio reći, nekad te formulacije jako brzo dobiju određeni spin u medijima. Vidjeli ste i njegove ranije izjave, nije imao dilema oko Srebrenice i genocida", kazao je i dodao da ovaj posjet nije nikakvo "peglanje odnosa" već i simbolička gesta već nastavak sustavnog dijaloga.

"Većeg i snažnijeg prijatelja i zagovaratelja ulaska BiH u Europsku uniju od Hrvatske nećete imati", poručio je Plenković.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo