RTL Danas / Plenković i Erdogan: Niti laktom, niti šakom, nego rukovanje punim dlanom. Pa se premijer Hrvatske potom ovako pravdao

Predsjednik Vlade RH i predsjednik Turske itekako su imali o čemu razgovarati na margini sastanka zemalja Jugoistočne Europe

17.6.2021.
18:45
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković sudjeluje na sastanku na vrhu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi, koji se ove godine održava u turskoj Antaliji.

Na marginama skupa sastao se s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom s kojim je razgovarao o potrebi mijenjanja izbornog zakona u BiH. Amela Čilić je provjerila kako je to išlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni laktom, ni šakom nego dlanom, inzistirao je na takvom pozdravu sa svima turski predsjednik. Plenković se potom pravdao objašnjenjem zašto je pristao:

"Prebolio sam Covid i cijepljen sam. A imam i negativan test."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, bilo je po Erdoganovom, rukovali su se.

Nakon što su zaključili da Hrvatska i Turska imaju odlične bilateralne odnose, na red je došla BiH, koja kao što je to svojedobno izjavio Erdogan, u njegovom srcu ima posebno mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Došao po mandat /

VIDEO/FOTO Plenković umjesto ruke Milanoviću 'pružio lakat'. Evo što mu je rekao

Image
Došao po mandat /

VIDEO/FOTO Plenković umjesto ruke Milanoviću 'pružio lakat'. Evo što mu je rekao

"Naglasio sam da je Hrvatskoj posebno važno da su sva ti konstitutivna naroda jednakopravna, posebno Hrvati kao najmalobrojniji konstitutivni narod te da nam je u procesu dogovora unutar političkih stranaka, institucija BiH, važno da se postigne konsenzus o reformi izbornog zakonodavastva pri čemu sam tražio i potporu Turske", kazao je Plenković.

On se referirao na Erdoganu dobro znanu situaciju u kojoj se  Hrvati iz BiH osjećaju zakinuto,  jer je hrvatski predstavnik kolektivnog predsjedništva izabran glasovima Bošnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da Turska ima u političkom smislu bliže odnose s Bošnjacima u BiH, u konačnici i s političkom strankom SDA, pa je zato važno da mi, i Turska i Hrvatska, tražimo rješenje koje će omogućiti da se svi narodi i građani u BiH osjećaju zadovoljni", rekao je Plenković.

Naravno da se razgovaralo i o milijunima migranata iz srednje i istočne Azije koje Turska uspijeva zadržati u svojoj zemlji, za što od Europe prima novčanu pomoć, ali i nadu u priključenje Uniji, za koju Erdogan kaže da neće nikada postati centar moći bez Turske:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujemo da će se EU što prije osloboditi svog strateškog sljepila i da će unaprijediti proces pristupanja u okviru pozitivne agende. Želimo ishod naše borbe za puno članstvo koju, usprkos brojnim nepravdama s kojima se susrećemo, strpljivo vodimo već pola stoljeća."

Iskoristio je prigodu i sve sudionike, a riječ je o predstavnicima 14 država Jugoistočne Europe, pozvao da godišnje odmore provedu u Antaliji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo