MEĐUNARODNA POTPORA / Plenković: 'Podržat ćemo da se Ukrajini da kandidacijski status za članstvo u EU. Ukrajinci to zaslužuju'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Plenković je pozvao da se Ukrajinu nastavi podržavati politički, diplomatski, financijski, ekonomski, humanitarno i vojno

1.6.2022.
16:03
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu na kongresu Europske pučke stranke da EPP treba biti vodeća politička snaga u osudi i sankcioniraju Rusije te da Ukrajina zaslužuje kandidacijski status za članstvo u Europskoj uniji.

Okupljenima na 27. kongresu EPP-a u Rotterdamu, Plenković je rekao da ruska agresija, koja traje više od tri mjeseca, nije samo vojna, već se njome krši međunarodno pravo i "negira ukrajinska nacija i identitet".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi, kao EPP, pokazujemo našu solidarnost, podršku i suosjećanje s ukrajinskim narodom koje se bori za slobodu i za europske vrijednosti za sve nas. Hvala im na tome", rekao je premijer.

Image
OPTUŽUJU AGENCIJU /

IAEA: 'U Zaporižju pronađene velike zalihe plutonija i urana'; Ukrajina: 'To je laž ruske propagande'

Image
OPTUŽUJU AGENCIJU /

IAEA: 'U Zaporižju pronađene velike zalihe plutonija i urana'; Ukrajina: 'To je laž ruske propagande'

Plenković smatra da "EPP treba biti vodeća politička snaga u osudi ruskih akcija, nametanju sankcija, netoleriranju politika kojima se krši sve za što se mi zalažemo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvao je da se Ukrajinu nastavi podržavati "politički, diplomatski, financijski, ekonomski, humanitarno, vojno". Plenković smatra da Ukrajina zaslužuje kandidacijski status u Europskoj uniji koji bi uskoro mogla i dobiti.

"Podržat ćemo da se Ukrajini da kandidacijski status za članstvo u EU u lipnju na Europskom vijeću. Ukrajinci to očekuju, Ukrajinci to zaslužuju i ta simbolička gesta EU-a bit će još jedan ispravan i moralan izbor u ovoj krizi bez presedana", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je da Hrvatska podržava europske težnje drugih zemalja, spomenuvši Gruziju, Moldaviju, Kosovo te susjednu Bosnu i Hercegovinu.

"Voljeli bismo da se u tom procesu riješi pitanje ustavne i izborne reforme u BiH kako bi sva tri konstitutivna naroda bila jednako tretirana i osjećala se dobro, ugodno", istaknuo je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska pučka stranka ranije je u srijedu usvojila rezoluciju kojom se poziva na donošenje izbornih i ustavnih reformi u BiH sukladno odlukama međunarodnih sudova i ustavnog suda BiH.

"Hitnom rezolucijom" koju je podnio HDZ poziva se na "brzo rješavanje pitanja izbornih reformi na sveobuhvatan način poštujući preduvjete članstva u EU-u".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo