RAZVIJANJE SURADNJE / Plenković prvi hrvatski premijer u Poljskoj nakon osam godina: Nahvalio Vladu zbog privlačenja sredstava EU

Premijer Andrej Plenković u dvodnevnom je posjetu Poljskoj gdje će sudjelovati na summitu Berlinskog procesa

4.7.2019.
20:03
VOYO logo

Prvi je to posjet hrvatskog premijera Poljskoj nakon osam godina, a obojica premijera zaključili su da žele nastaviti dobru suradnju. 

Premijer Andrej Plenković u dvodnevnom je posjetu Poljskoj gdje će sudjelovati na summitu Berlinskog procesa koji okuplja šefove država i vlada šest zemalja zapadnog Balkana i nekoliko država Europske unije. Do sad se susreo s poljskim premijerom, a posjetio je i pripadnike 4. kontingenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je iskoristio priliku da pohvali hrvatsku Vladu u privlačenju sredstava Europske unije: ''Zato sam ponosan na rad naše Vlade koja je kad smo preuzeli odgovornost u listopadu 2016. bila na samo devet posto ugovorenih sredstava u ovoj financijskoj perspektivi, ovoga tjedna kad smo obilježili 6. godišnjicu i dolazimo u dvije godine i otprilike devet, 10 mjeseci rada Vlade, mi smo na 70 posto''.

Dvojica premijera spomenula su da podupiru proces proširenja Europske unije na zemlje zapadnog Balkana, a poljski premijer Mateusz Morawiecki je izrazio podršku Hrvatskoj: ''Podupiremo napore Hrvatske u njezinim nastojanjima da se pridruži schengenskom području''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz ministra obrane Damira Krstičevića, predsjednik Vlade posjetio je pripadnike 4. kontingenta na sjeveroistoku Poljske gdje su smješteni u sklopu Ojačane prednje prisutnosti NATO-a. ''Meni je drago da sam s predsjednikom Vlade Plenkovićem ovdje u posjetu hrvatskim vojnicima u Poljskoj. Hrvatska i Poljska su prijatelji saveznici, imamo odličnu obrambenu suradnju i ovdje hrvatski vojnici upravo kroz ovu operaciju jačaju vlastitu sposobnost'', poručio je Krstičević.

No jačanje sposobnosti u drugoj zemlji ima svoju žrtvu pa tako bojnik Predrag Srđenović, zapovjednik 4. HRVCON-a u Poljskoj kaže: ''Naravno da nije lako biti odvojen, šest mjeseci smo daleko od kuće, i obitelji podnose svoj teret , ali što se tiče nas, za domovinu ništa nije teško''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Bravo, bravo'', moglo se čuti Krstičevića u pozadini kako pozdravlja riječi pripadnika pobjedničke hrvatske vojske. Sljedeća premijerova postaja je Summit Berlinskog procesa na kojem bi čelnici trebali ponovno potvrditi perspektivu proširenja Europske unije te razgovarati o infrastrukturnoj povezanosti i sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo