U DAVOSU / Plenković se susreo s Vučićem: 'Iskazao sam nezadovoljstvo zbog optužnice protiv hrvatskih pilota'

Image
Foto: Screenshot Youtube HDZ

'Pokazali smo, kao što radimo godinama, da taj zakon kojim Srbija širi jurisdikciju na teritorij drugih država je nama neprihvatljiv', kazao je

25.5.2022.
15:11
Screenshot Youtube HDZ
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković u Davosu je sudjelovao na sastanku Svjetskog gospodarskog foruma, a nakon toga je dao izjavu za medije.

"Da rezimiram niz aktivnosti u okviru foruma, izdvojio bih sinoćnji susret sa čelnicom Europske središnje banke Christine Lagarde koja je podržala hrvatske napore za priključivanje europodručju. Ulazimo u zadnje tjedne institucionalnog donošenja odluka. Vjerujem da će nakon što je Sabor usvojio Zakon o uvođenju eura sve biti spremno da nakon srpnja krenemo u sustavu i detaljnu pripremu za uvođenje eura 1. siječnja i senzibilizirajuću kampanju za građane i gospodarstvenike", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jutros smo imali susrete s nekoliko čelnih ljudi multinacionalnih kompanija, Phillipsom, Rocheom, AstraZenecom, održao sam sastanak s armenskim predsjednikom, slijede sastanci s premijerkom Moldove, premijerom Bugarske, susreti s ukrajinskim dužnosnicima", kazao je.

Image
Prvo takvo priznanje /

Premijer Andrej Plenković počasni je građanin Ličko senjske županije: Neki se pitaju je li to zaslužio?

Image
Prvo takvo priznanje /

Premijer Andrej Plenković počasni je građanin Ličko senjske županije: Neki se pitaju je li to zaslužio?

Premijer je kazao i da je na panelu o zapadnom Balkanu iskoristio priliku da ukaže na pitanje donošenja zbornog zakona u BiH, položaju Hrvata kao konstitutivnog naroda koji nije ravnopravan zbog prakse koja se događa na izborima godinama i založio se za veći broj aktera da se uključe i pomognu u održavanju pravičnih izbora koji su predviđeni na jesen. Sve je to u kontekstu našeg dobronamjernog angažmana prema državama jugoistočne Europe, posebno BiH", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je kazao i da se sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Iskazao sam nezadovoljstvo s informacijom koju je potvrdio, da postoji optužnica protiv hrvatskih pilota. Pokazali smo, kao što radimo godinama, da taj zakon kojim Srbija širi jurisdikciju na teritorij drugih država je nama neprihvatljiv i da je takav potez za Hrvatsku signal koraka nazad u našim odnosima. Sve je to u svjetlu svih naših napora koje radimo za normalizaciju odnosa, jačanje položaja hrvatske manjine u Srbiji, gdje vidimo neke iskorake. Politika koju vodimo 6 godina je politika suradnje, pomirdbe, istine, odgovaranja za ratne zločine, ali ovakav potez s obzirom na nadležnost koju si je Srbija dala je za Hrvatsku neprihvatljiv", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer će u 17.30 sudjelovat će na panelu "Gospodarska željezna zavjesa: Scenariji i njihove implikacije" gdje će biti glavni panelist.

"Bio sam i na panelu koji se odnosio na digitalno desetljeće. Da nije bilo COVID-a i da nema ruske agresije na Ukrajinu, glavna tema bila bi digitalizacija i zelena tranzicija. Za Hrvatsku, kao zemlju koja želi loviti korak s naprednim zemljama, proces digitalizacije važan", kazao je te dodao da se to treba prenijeti i na reformu koja se tiče Vladine administracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče popodnevnog panela, ideja je da stavimo u kontekst sve što se danas zbiva. Imali smo bez presedana pandemiju koja je trajala dvije godine i još traje, koja je promijenila prometne, energetske i ekonomske tokove, imamo rušenje načela međunarodnog prava u Ukrajina koji za posljedicu ima humanitarnu i energetsku krizu, rast cijena sirovina i hrane", kazao je te dodao da će dati s hrvatske strane nekoliko ocjena o postupnom napuštanju energenata iz Rusije.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo