premijer u dvodnevnom posjetu / Plenković u Sarajevu: 'Došao sam u BiH kao prijatelj, možete računati na svaku potporu Hrvatske'

Image
Foto: AP

Premijer je rekao da je na Hrvatskoj odgovornost biti glavnom transformacijskom poveznicom za države regije koje žele ući u EU

28.10.2016.
12:52
AP
VOYO logo

Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković najavio je u petak u Sarajevu kako će se u predstojećem razdoblju pokušati riješiti preostala otvorena pitanja u odnosima s Bosnom i Hercegovinom, a istodobno je potvrdio kako ta zemlja može računati na svaku potporu Hrvatske u procesu europskih integracija.

Image
prvi službeni posjet /

Plenković uoči dvodnevnog posjeta BiH: 'Sazrijelo je vrijeme za nadogradnju Daytona'

Image
prvi službeni posjet /

Plenković uoči dvodnevnog posjeta BiH: 'Sazrijelo je vrijeme za nadogradnju Daytona'

Nakon službenih razgovora izaslanstava hrvatske vlade i Vijeća ministara BiH Plenković je novinarima kazao kako je njegov dolazak u Sarajevo jasna potvrda predizbornih obećanja kako će BiH biti ključni vanjskopolitički prioritet njegove vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavit ćemo s angažiranom potporom BiH, posebice kada je riječ o njenom europskom putu, kazao je Plenković.

Poručio je kako su i on i ostali članovi hrvatske vlade došli u Sarajevo kao prijatelji koji žele da se što prije riješe preostala otvorena pitanja iz prošlosti a da se istodobno pomogne na europskom i euroatlantskom putu BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Praktično je spreman tekst sporazuma o suradnji na europskim pitanjima kako bi BiH koristila iskustva Hrvatske", kazao je Plenković ističući kako će to konkretno pomoći BiH u popunjavanju upitnika nužnog za odobravanje kandidatskog statusa za članstvo u EU-u.

Potvrdio je kako će tijekom svog mandata posebnu brigu iskazati za ravnopravnost Hrvata u BiH jer je to također doprinos stabilnosti BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To će se raditi na otvoren i transparentan način", najavio je Plenković dodajući kako se sve sugestije o potrebi poštivanja načela federalizma u BiH odnose na teritorij cijele države a ne samo Federacije BiH.

Za izmjene izbornog zakona u BiH kazao je da je jedna od ključnih političkih tema u toj zemlji, posebice u svjetlu stanja u Mostaru gdje lokalnih izbora nema već godinama, ali i nedavnih incidenata tijekom lokalnih izbora u Stocu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Interes je Hrvatske da se rasvijetli sve što se tamo točno zbilo i da se izbori ponove, kazao je hrvatski premijer.

Dodao je kako je za Hrvatsku važno da se izbjegne bilo kakvo preglasavanje u BiH, a o izbornom zakonu odluku se treba donijeti u samoj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje miješa li se Hrvatska u unutarnje stvari BiH Plenković je kazao kako su takve prosudbe temeljene na prevladanim konceptima iz 19. i 20. stoljeća jer su se stvari od tada značajno promijenile, a međusobna povezanost država postala je činjenicom.

"Mi pristupamo BiH kao partner", kazao je Plenković pojašnjavajući kako će buduća rješenja za ustroj i prava građana BiH doći iz te zemlje a Hrvatska želi da Hrvati budu ravnopravni jer je "u prošlosti bilo situacija u kojima to nije bio slučaj".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorio je kako se mora voditi računa o tome da danas proces proširenja EU-a nema prioritetno značenje kakvo je imao ranije, a na Hrvatskoj je odgovornost biti glavnom transformacijskom poveznicom za države regije koje imaju ambicije postati članicama EU-a.

Europski proces, kako je istaknuo, prigoda je za rješavanje otvorenih pitanja koja su ostala na dnevnom redu, a to se odnosi i na Srbiju kako bi to prestalo biti zaprekom kvalitetnim odnosima i široj stabilnosti jugoistoka Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sličnu pomoć Hrvatske mogu očekivati i Makedonija, Crna Gora, Kosovo i Albanija.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zvizdić kazao je kako početkom prosinca očekuje upitnik Europske komisije, a od prijatelja poput Hrvatske u Sarajevu se očekuje stručna pomoć kako bi se što prije dalo odgovore na postavljena pitanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujemo da ćemo u predviđenom roku od šest mjeseci adekvatno i stručno odgovoriti na upitnik", kazao je Zvizdić.

Kazao je i kako bi se u BiH moglo očekivati spajanje izbornih ciklusa već od 2018. godine jer bi se time dobilo stabilno razdoblje od četiri godine rada za izabrane vlast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Stolac je kazao kako mora ostati isključivo unutarnje pitanje BiH, a izborni i svi drugi zakoni za osnov trebaju imati poštivanje ljudskih prava i jednakopravnost svih građana.

"Ako se to bude poštovalo neće biti nikakvih problema sa usvajanjem tih zakona", kazao je Zvizdić. Istaknuo je kako buduće odnose s Hrvatskom vidi  temeljene na uzajamnom razumijevanju i potpori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je dugi niz godina unutar pet najvažnijih trgovinskih partnera i investitora u BiH što vrlo jasno definira odnose na planu gospodarske suradnje", kazao je Zvizdić odajući uz to zahvalnost Hrvatskoj kao konstruktivnom zagovaratelju europskog puta BiH.

"Naš najvažniji cilj i dalje ostaje EU i očekujemo punu i nedvojbenu potporu Hrvatske na tom putu", kazao je Zvizdić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je kako se najkasnije do kraja godine može očekivati zajednička sjednica dviju vlada na kojoj će se naći otvorena pitanja međusobne suradnje.

Vladino izaslanstvo predvođeno premijerom Plenkovićem posjet Sarajevu nastavilo je susretom s članovima Predsjedništva BiH i čelnicima državnog parlamenta te zemlje te s predstavnicima vjerskih zajednica i Hrvatskog kulturnog društva "Napredak".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Plenković boravak u BiH nastavit će posjetom Kiseljaku, a nakon toga odlazi u Mostar gdje će boraviti i u subotu.

U izaslanstvu hrvatske vlade su i njen potpredsjednik i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te predstojnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo