LEWIS PUGH / Plivao ispod leda na Antarktiku: 'Ono što se događa s oceanima imat će utjecaja na baš svakoga od nas'

Image
Foto: Lewis Pugh / Facebook

Nemam nikakvu želju umrijeti, plivam jer volim život, sav život na Zemlji, poručio je Pugh

26.1.2020.
15:45
Lewis Pugh / Facebook
VOYO logo

''Sve nijanse plave i gotovo potpuna tama. Na pola puta sam čuo pucanje iznad mene i mislio sam da mi je došao kraj. Srećom, to je bilo samo premještanje leda“, opisao je Lewis Pugh što mu je prolazilo glavom dok je prije nekoliko dana plivao ispod antarktičkog leda, a sve kako bi prenio poruku: ''Ono što se događa s oceanima imat će utjecaja na svaku osobu na planeti''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temperatura oceana u 2019. dosegnula je rekordnu temperaturu - kao da je u njih bačeno 3,6 milijardi nuklearnih bombi, a topliji oceani utječu na otapanje leda što uzrokuje rast razine mora, upozorili su sredinom siječnja znanstvenici u kineskom časopisu Advances in Atmospheric Sciences.

Nekoliko mjeseci ranije upozorili su da je količina leda na Arktiku druga najmanja u povijesti mjerenja. Naime, svake godine znanstvenici američkog Nacionalnog centra za snijeg i led mjere godišnji minimum leda na Arktiku, odnosno najmanju površinu koju led pokriva prije nego što ponovno počne hladnije vrijeme i počne se stvarati novi led. Spomenuta površina lani je bila dva milijuna četvornih kilometara manja od prosječnog godišnjeg minimuma izmjerenog u posljednjih 40 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Do kraja stoljeća očekuju porast razine mora za oko jedan metar što je dovoljno da diljem svijeta na raseljavanje bude primorano oko 150 milijuna ljudi, a prije nekoliko dana i UN je upozorio da se svijet treba pripremiti za milijune klimatskih izbjeglica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No upozorenje je to koje malo tko zapravo sluša, baš kao ni ostala upozorenja koja već prelaze u vapaje kada je riječ o klimatskoj krizi. Da bi privukao pažnju svjetskih vođa i javnosti te poslao poruku o snazi klimatske krize, na novi ekstremni pothvat odlučio se odvjetnik Lewis Pugh, poznati britansko-južnoafrički daljinski plivač i ekološki aktivist te službeni zaštitnik oceana prema programu Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP).


Opremljen samo kupaćim gaćama, naočalama i kapom za plivanje Pugh je plivao oko osam minuta u rijeci nastaloj topljenjem ledenjaka: ''Plivanje ispod antarktičkog leda jedno je od najljepših, ali i najstrašnijih iskustava koje sam doživio. Sve nijanse plave i gotovo potpuna tama. Na pola puta sam čuo pucanje iznad mene i mislio sam da mi je došao kraj. Srećom, to je bilo samo premještanje leda“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nema sumnje, suočavamo se s hitnom situacijom“, kazao je Pugh istaknuvši da je mogao svugdje vidjeti vodu koja se topi i poručio: ''Moja je odgovornost da dignem glas za oceane, za nevjerojatan život u njima, pingvine, dupine, ali i za djecu. Moja poruka je da će sve ono što se događa s oceanima imati utjecaja na svaku osobu na planeti“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


''Nemam nikakvu želju umrijeti, plivam jer volim život, sav život na Zemlji. Ne znam što drugo mogu kako bih naveo svjetske vođe da shvate kako više nemamo vremena'', poručio je uoči ovog najnovijeg plivačkog pothvata na najhladnijem mjestu na Zemlji Pugh, koji već više od 30 godina pliva mjereći temperaturu mora od Antarktika do Arktika te je prvi čovjek koji je preplivao duge staze u svih pet oceana svijeta što je ostvario 2006. godine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom svih ovih godina, ističe, jasno je vidio da se oceani mijenjaju i da su na to utjecale klimatske promjene, previše ribolova i zagađenje i leda je sve manje dok su temperature sve više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pugh, kojeg nazivaju i ''čovjekom polarnim medvjedom'' poznat je i po tome što je prvi preplivao jedan kilometar jezera Pumori na nadmorskoj visini od 5.300 metara na Mount Everestu, a već je plivao i na Antarktici i na Sjevernom polu da bi upozorio svijet na klimatsku krizu, koju smatra Mount Everestom svih problema. Uostalom, kako i sam kaže, smiješno je, a zapravo tragično da se na Sjevernom polu može plivati.

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo