Upozorenje / Pobjeda Bolsonara u Brazilu 'predstavlja velik rizik za autohtono stanovništvo'. Čestitao mu i Vladimir Putin!

Image
Foto: AP

Pobjeda Jaira Bolsonara na predsjedničkim izborima u Brazilu mogla bi oslabiti zaštitu ljudskih prava u toj zemlji!

29.10.2018.
17:33
AP
VOYO logo

Pobjeda kandidata krajnje desnice Jaira Bolsonara na predsjedničkim izborima u Brazilu bi mogla oslabiti zaštitu ljudskih prava u toj zemlji, upozorava međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International.

"Bolsonarova predsjednička kampanja vođena je tako da je otvoreno išla protiv ljudskih prava te je bila prožeta čestim diskriminirajućim izjavama prema različitim društvenim skupinama", rekla je Erika Guevara-Rosas, direktorica Amnesty Internationala za obje Amerike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odabir Bolsonara za predsjednika Brazila bi mogao predstavljati veliki rizik za autohtono stanovništvo... tradicionalne ruralne zajednice, LGBT populaciju, osobe crne boje kože, žene, aktiviste i organizacije civilnog društva i dovesti ih u nepovoljan položaj ako njegova retorika postane dio javne politike", dodala je Guevara-Rosas.

Brazil ima jednu od najvećih stopa ubojstava boraca za ljudska prava i aktivista u svijetu, s desecima njih koji su ubijani svake godine jer su branili prava koja bi im država trebala jamčiti", objavio je Amnesty.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novoizabrani brazilski predsjednik obećao je u nedjelju Brazilcima da će njegova vlada "štititi ustav, demokraciju i slobodu", u govoru prenošenom na televiziji ubrzo nakon proglašenja njegove pobjede na predsjedničkim izborima.

"To nije ni obećanje jedne stranke, niti su to prazne riječi jednog čovjeka, to je prisega pred Bogom", kazao je Bolsonaro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time je želio odgovoriti svojim protivnicima koji smatraju da će taj desničar pokušati vladati čvrstom rukom, nakon što  je otvoreno izražavao divljenje brazilskoj brutalnoj vojnoj hunti koja je trajala od 1964. do 1985.

Mnogi Brazilci strahuju da bi Bolsonaro kao predsjednik mogao ograničavati ljudska prava, građanske slobode i slobodu govora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čestitke Vladimira Putina

Ruski predsjednik Vladimir Putin i zamjenik talijanskog premijera Matteo Salvini u ponedjeljak su čestitali Jairu Bolsonaru.

Putin je izrazio uvjerenost u jačanje bilateralnih odnosa, osobito kada je riječ o UN-u, skupini razvijenih zemalja G-20 i skupini pet najbrže rastućih gospodarstava BRICS-u, navodi u izjavi Kremlj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnik talijanske krajnje desne Lige Matteo Salvini, kojega podržavatelji nazivaju „kapetan”, tvitao je: „Puno sreće predsjedniku Bolsonaru, prijateljstvo među našim ljudima i vladama će postati još jače!”

Salvini je rekao i da će Italija uskoro tražiti od Bolsonara da izruči Cesara Battistija, bivšeg talijanskog terorista koji živi u Brazilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuski predsjednik Emmanuel Macron također je čestitao Bolsonaru u izjavi Elizejske palače, u kojoj se navodi da će Pariz poticati suradnju s Brazilom na temeljima „demokratskih načela” i nastaviti raditi na međunarodnom miru, sigurnosti i zaštiti planete od klimatskih promjena.

Zabrinutost Macronove stranke

No, Macronova vodeća stranka Republika u pokretu iskazala je puno više zabrinutosti, tvitajući da će Brazil voditi „ponosan homofob, klimatski skeptik, seksist i rasistički predsjednik.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka vlada poručila je da se nada nastavku snažnih bilateralnih odnosa s Brazilom nakon što je Jair Bolsonaro pobijedio na brazilskim predsjedničkim izborima.

Njemačka će nastaviti održavati bilateralne odnose dviju zemalja „na temelju naših zajedničkih vrijednosti”, rekao je glasnogovornik Steffen Seibert u ponedjeljak, dodavši da „treba vidjeti kako će izgledati politike novoizabranog predsjednika”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemački političar i bivši čelnik socijaldemokrata SPD-a, Martin Schulz, bio je puno izravniji te je upozorio na diktaturu u Brazilu. „Ovo nije dobra vijest za Brazil, a ni za međunarodnu zajednicu”, rekao je Schulz za dpa, dodavši da je Bolsonaro tijekom kampanje pokazao da „de facto želi provoditi neku vrstu vojne diktature.”

Prema službenim rezultatima Bolsonaro je dobio 55,13 posto glasova, a njegov ljevičarski suparnik Fernando Haddad 44,87 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolsonaro, bivši vojni časnik, stupit će na dužnost u siječnju, u iznimno polariziranom Brazilu, nakon napete i oštre kampanje.

Bolsonarovom brzom rastu popularnosti pomogao je pad ljevičarske Radničke stranke (PT) koja je vladala Brazilom 13 od zadnjih 15 godina i koja je zbačena prije dvije godine u vrijeme snažne recesije i jednog od najvećih korupcijskih skandala na svijetu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo