BIJES U VELIKOJ BRITANIJI / Pobornici poručili protivnicima Brexita bez dogovora: 'Donesite zakon ili srušite vladu'

Image
Foto: AP Images

Oporbeni laburisti u četvrtak su najavili da će za idući tjedan zatražiti izvanrednu raspravu o Brexitu

29.8.2019.
12:22
AP Images
VOYO logo

Vlada britanskog premijera Borisa Johnsona u četvrtak je poručila zastupnicima koji žele zaustaviti brexit bez sporazuma da donesu zakon ili sruše vladu, dok konzervativni predsjednik Donjeg doma parlamenta tvrdi da je sada na EU-u da spriječi kaotičan izlazak. 

Britance od izlaska iz Europske unije dijeli manje od dva mjeseca, a još uvijek nije postignut dogovor između dviju strana kojim bi se ublažile posljedice brexita. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Boris Johnson tvrdi da želi dogovor, no ističe i da je spreman izaći iz EU-a bez sporazuma. Onaj koji je njegova prethodnica Theresa May nakon dvije godine pregovora postigla s Bruxellesom tri puta je odbačen u britanskom parlamentu. 

Novi britanski premijer u srijedu je razbjesnio svoje političke suparnike kad je zatražio dužu nego uobičajenu suspenziju parlamenta, što oporbi skraćuje vrijeme da onemogući brexit bez dogovora, no i povećava šanse za glasanje o povjerenju Johnsonu i prijevremene izbore. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uobičajeno je da britanski parlament svake jeseni prekine s radom na nekoliko tjedana, no ne i u trenutku kada London mora donijeti najvažniju odluku u svojoj modernoj povijesti, te ne na toliko dugo razdoblje, piše BBC. 

Jacob Rees-Mogg, čelnik Donjeg doma britanskog parlamenta, poručio je oporbi da pred sobom ima dva izbora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan je promijeniti vlast, a drugi je promijeniti zakon", kazao je taj utjecajni član konzervativne stranke. 

"Ako nemaju hrabrosti ili dovitljivosti postići išta od toga, tada ćemo 31. listopada izaći u skladu s rezultatima referenduma". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rees-Mogg je kazao i kako je "sada na Europskoj uniji da odluči želi li razuman dogovor ili će insistirati na vazalstvu", u slučaju čega će Britanci "izaći bez dogovora". 

Britanski parlament će prije prekida rada ponovno zasjedati od 3. rujna, što će biti prilika da prije 10. rujna izglasa zakon kojim se odbacuje brexit bez sporazuma ili se iskaže nepovjerenje vladi, a u tom slučaju bi se u listopadu održali prijevremeni izbori, piše BBC. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporbeni laburisti u četvrtak su najavili da će za idući tjedan zatražiti izvanrednu raspravu o Brexitu, kazao je glasnogovornik stranke za trgovinu Barry Gardiner, istaknuvši kako bi im to dalo priliku da donesu zakon kojim će se blokirati scenarij izlaska bez dogovora. 

U Donjem domu u kojem sjedi 650 zastupnika postoji mršava većina koja se protivi brexitu bez sporazuma, a ne zna se ni hoće li Johnsonovi protivnici unutar Konzervativne stranke glasati za rušenje svoje vlade ukoliko do toga dođe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neizvjesni izbori

U slučaju izbora nejasno je tko bi izašao kao pobjednik, piše BBC. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konzervativci trenutno vode u anketama s 31 posto podrške, dok su oporbeni laburisti na 21 posto, podijeljeni između pobornika među radnicima koji podržavaju brexit i glasača u većim gradovima koji mu se strogo protive. 

Tu su i liberalni demokrati i škotski nacionalisti, koji su veliki protivnici brexita u bilo kojem scenariju, a i stranka Brexit Nigela Faragea čiji je glavni cilj izlazak iz EU-a, a koja je na europskim izborima u svibnju izašla kao pobjednik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Farage, jedan od najistaknutijih zagovornika brexita, u srijedu je ponudio konzervativcima pakt na izborima kako bi proveo brexit, a prijevremene izbore je najavljivao već krajem prošlog mjeseca. 

"Zapamtite moje riječi, bit će parlamentarnih izbora", rekao je u srpnju za radijsku stanicu LBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako pogledate ljude koje je Johnson okupio da rade za njega, oni su vrsta ljudi koji rade za izbore, ne za vladu", zaključio je tada, što je u skladu s napisima dijela britanskih medija koji Johnsonov potez o suspenziji parlamenta tumače kao populistički potez za koji smatra da će mu osigurati većinu u parlamentu. Konzervativcima većinu u tom tijelu trenutno održavaju sjevernoirski unionisti. 

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo