tamo je i Milanović / Počeo je samit NATO-a u Madridu: Glavne teme su rat u Ukrajini i proširenje saveza

Nakon samita G7 u Njemačkoj, čelnici su se preselili u Madrid

28.6.2022.
21:27
VOYO logo

Ruski napad na trgovački centar je ratni zločin - poručuje francuski predsjednik Emmanuel Macron. A da ruski planovi u Ukrajini neće uspjeti zaključak je njemačkog kancelara Olafa Scholza. Zajednička je to poruka nakon završetka samita G7 u Njemačkoj. Po njima, Rusija ima samo jedan cilj, a to je da se Ukrajina preda. Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD poručili su da će Ukrajini nastaviti pružati financijsku, vojnu, humanitarnu i diplomatsku potporu dokle god to bude potrebno, kao i Rusiji držati sankcije.

"Vrlo je jasno da ono što proizlazi iz naših završnih rasprava jest da zapad nije protiv ostatka svijeta. Zapad želi biti utočište mira, suprotnost ratu. Rusija ne može i ne bi trebala pobijediti u ratu, tako da, naša potpora Ukrajini, naše sankcije Rusiji nastavit će se koliko god bude potrebno i s potrebnim intenzitetom u sljedećih nekoliko tjedana i mjeseci", rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"G-7 je ujedinjen u svojoj potpori Ukrajini. Jedinstveni smo, ujedinjeni u mišljenju da predsjednik Putin ne smije dobiti ovaj rat. Nastavit ćemo zadržavati i povećavati ekonomske i političke troškove ovog rata za predsjednika Putina i njegov režim", kazao je njemački kancelar Olaf Scholz.

Čelnici su se preselili u Madrid na povijesni summit NATO saveza koji na licu mjesta prati Goran Latković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najviše se očekuje dogovor između Finske, Švedske i Turske, koja je stavila veto na finski i švedski zahtjev za članstvom u NATO-u. Diplomatski izvori kažu da je teško da će doći do konkretnog dogovora, ali da nekakvog konkretnog pomaka u tim pregovorima ima.

Image
IZDAT ĆE DEKLARACIJU /

Posljednjeg dana samita G7 daje financijsko obećanje radi suzbijanja prehrambene krize

Image
IZDAT ĆE DEKLARACIJU /

Posljednjeg dana samita G7 daje financijsko obećanje radi suzbijanja prehrambene krize

Ruska agresija na Ukrajinu top tema je ovog NATO summita u Madridu i saveznici će se pokušati dogovoriti kako na najbolji način dugoročno pomoći Ukrajini. I Kina će biti tema, sigurnosni rizici njenih utjecaja na Europu, kao i sigurnosni rizici klimatskih promjena koje će se događati i kako će one utjecati na sigurnost same Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ovom summitu će se donijeti sigurnosni koncept za 2022., odnosno za narednih 10 godina, a možda najzvučnija stvar iz tog koncepta je stavljanje u stanje visoke pripravnosti oko 300 tisuća vojnika na istočnim granicama saveza. Danas je savez i službeno otvoren, a izjavu je dao glavni tajnik NATO-a", izvijestio je Goran Latković.

"Izuzetno je važno da već sada nastavimo pružati potporu, jer se Ukrajina sada suočava s brutalnošću kakva nije viđena u Europi od Drugog svjetskog rata.  Nadamo se i da ćemo postići napredak u pristupanju Finske i Švedske", rekao je glavni tajnik NATO-a, Jens Stoltenberg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Madridu se upravo održava gala večera za šefove država i vlada, gdje su domaćini španjolski kralj i kraljica, a sudjeluje i hrvatski predsjednik Zoran Milanović sa suprugom. Sutra ga očekuje sastanak pri vrhu NATO-a, gdje će se sastati svi šefovi država članica NATO-a, a zatim će imati i dva bilateralna sastanka. Na marginama će se održati i dvije večere na ministarskoj razini.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo