ERDGANOV REŽIM / Počinje suđenje organizatorima mirnih prosvjeda: Tužitelji traže kaznu doživotnog zatvora!

Image
Foto: AP

Kavala, filantrop, poduzetnik i borac za ljudska prava u pritvoru je već 600 dana

24.6.2019.
8:45
AP
VOYO logo

Suđenje organizatorima mirnih prosvjeda na istanbulskom trgu Taksim 2013. opisanih u optužnici kao pokušaj "svrgavanja vlasti" trebalo bi započeti u Istanbulu uz zahtjev tužiteljstva za izricanjem kazne doživotnog zatvora i snažne kritike međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Prosvjedi su prije šest godina izbili zbog planova vlasti da preurede područje oko trga Taksim što je uključilo i uništavanje posljednje zelene oaze u parku Gezi u središtu Istanbula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suđenje protiv 16 osoba optuženih za organiziranje i financiranje održat će se u sudnici strogog zatvora Silivri u kojemu su dvojica optuženih Osman Kavala i Yigit Aksakoglu zatočeni.

Kavala, filantrop, poduzetnik i borac za ljudska prava u pritvoru je već 600 dana, a aktivist Aksakoglu u pritvoru je od 17. studenoga 2018. Ostalih 14 optuženih brani se sa slobode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki poput Cana Dundara, bivšeg glavnog urednika lista Cumhuriyet koji živi u Njemačkoj od 2016., pobjegli su u inozemstvo.

Zahtijevajući da se odbace "apsurdne optužbe" protiv svih 16 optuženika međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International opisala je suđenje kao "grubi pokušaj ušutkavanja nekih od najistaknutijih turskih predstavnika civilnog društva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužiteljstvo traži kazne doživotnog zatvora bez mogućnosti pomliovanja.

U optužnici napisanoj na 657 stranica kao jedna od oštećenih osoba navodi se i predsjednik Recep TayyipErdogan koji je tada bio premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je 29. svibnja 2013. nasilno rastjerala prosvjednike koji su mirno okupirali trg Taksim a taj obračun s prosvjednicima izazvao je protuvladine prosvjede širom zemlje.

"Suđenje za Gezi podcrtava zapanjujuću tursku praksu lažnih optužnica i zatočenja ljudi koje vlada smatra kritičarima i neprijateljima", kazao je Hugh Williamson, ravnatelj za Europu i Središnju Aziju međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo