za svaku osudu / Podignuta optužnica protiv organizatora safarija zbog divljačkog ubojstva lava Cecila

Image
Foto: AP

Lava starog 13 godina i miljenika posjetitelja nacionalnog parka Hwange u Zimbabveu lovci su najprije namaili izvan nacionalnog parka, ranili ga samostrelom i gonili 40-ak sati prije nego što su ga ubili

30.7.2015.
8:40
AP
VOYO logo

Sud u Zimbabveu u srijedu je podignuo optužnica protiv organizatora safarija nakon smrtonosne hajke na lavaCecila, koja je izazvala val gnjeva u svijetu, a sudskom ročištu nije nazočio lovac koji ga je ustrijelio, bogati američki zubar.

Sutkinja je uz jamčevinu od tisuću dolara do procesa 5. kolovoza pustila profesionalnog lovca Thea Bronkhorsta, optuženog što nije spriječio ilegalni lov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi optuženik Honest Tyrine Ndlovu, vlasnik farme na kojoj je nađena ubijena životinja, odgovarat će u četvrtak na sudu u Hwangeu jer je dozvolio ilegalni lov na svom zemljištu.

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Vlasnik farme koji je dozvolio da se na njegovu imanju ubije Cecile

Na raspravi se nije pojavio američki lovac Walter James Palmer. On je otputovao iz Zimbabvea prije nekoliko dana i prije izbijanja skandala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lav Cecil je životinja kojoj su se godinama divili milijuni posjetitelja nacionalnog parka Hwange u Zimbabveu. Walter James Palmer, američki stomatolog i strastveni lovac uz pomoć lokalnih vodiča namamio je Cecila izvan nacionalnog parka. Najprije su ga ranili samostrelom, potom ga gonili četrdesetak sati, a nakon toga dokrajčili vatrenim oružjem, odrubili mu glavu i oderali kožu, rekao je konzervator parka Johnny Rodrigues.

Palmer, koji je priznao sudjelovanje u safariju, još nije iznio svoju verziju događaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je navodno platio dvojici organizatora safarija 50.000 eura da bi ubio lava crne grive u Zimbabveu starog 13 godina, miljenika posjetitelja Nacionalnog parka Hwange, koji je dominirao parkom u kojem je rođen.

U utorak je Palmer, koji lovi lukom i strijelom, izrazio žaljenje i rekao da je vjerovao mjesnim profesionalnim lovcima da lovi u legalnim okvirima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema nevladinoj udruzi Zimbabwe Conservation Task Force (ZCTF) lovci su uzalud pokušavali uništiti Cecilovu GPS ogrlicu, prije nego su mu odrubili glavu kao glavni trofej.

Palmer je poznat među američkim lovcima koji love lukom i strijelom, navodno najprihvatljivijim oružjem za koje se često govori da je u skladu s prirodom. Zbog ubojstva lava Cecilea pred njegovom su se ordinacijom skupili prosvjednici, oštro ga osuđujući. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

prosvjed pred ordinacijom američkog zubara koji je ubio lava

Jug Afrike bogat je raznim životinjskim vrstama i privlači lovce iz cijelog svijeta.

Ako plate dozvole za lov, ti su safariji dopušteni i velik su izvor prihoda za lokalne vlasti, iako redovito izazivaju polemike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo