Ratni zločini / Podignuta optužnica protiv pripadnika HVO-a za ratne zločine u Orašju

Image
Foto: Zvonimir Coric/PIXSELL

Devetorica su uhićena potkraj listopada, a osmorica su u istražnom pritvoru provela mjesec dana, te su nakon toga su pušteni da se brane sa slobode

30.12.2016.
13:17
Zvonimir Coric/PIXSELL
VOYO logo

SARAJEVO - Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u petak 30. prosinca je podiglo optužnicu protiv devetorice bivših zapovjednika i pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) zbog ratnih zločina nad zarobljenim Srbima s područja Orašja.

Oni su uhićeni potkraj listopada, a osmorica su u istražnom pritvoru provela mjesec dana. Nakon toga su pušteni da se brane sa slobode uz mjeru zabrane napuštanja boravišta i oduzimanja putnih isprava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uhićenje je izazvao zategnute odnose između Hrvatske i BiH nakon što su brojni hrvatski dužnosnici izrazili nezadovoljstvo zbog pritvaranja osumnjičenika, unatoč tome što su svo vrijeme bili dostupni pravosudnim tijelima u susjednoj državi.

Prvi na popisu optuženih je umirovljneni general Đuro Matuzović (64) koji je u ratu bio zapovjednik Zbornog područja Orašje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužnica je podignuta i protiv Ive Oršolića 64), Tade Oršolića (56), Marka Dominkovića (54), Jose Nedića (60), Marka Blažanovića (61), Mate Živkovića (54), Ante Živkovića (47) i Stjepe Đurića (51).

Svi optuženi imaju hrvatsko državljanstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U optužnici se navodi kako su "od druge polovice travnja 1992. do srpnja 1993. za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba koji je trajao i na širem području općine Orašje kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, vojne policije i policijskih struktura kao i stražara u logorima i zatočeničkim centrima, Srednjoškolskom centru u Orašju i sonosnvoj školi  „Donja Mahala“, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti sa područja Orašja i okolnih mjesta".

Tereti ih se da su sudjelovali u progonu stanovništva srpske nacionalnosti sa područja Orašja na nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi i počinili teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava te da su na taj način počinili kazneno djelo zločin protiv čovječnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdi li Sud BiH optužnicu, tužitelji će krivnju optuženih dokazivati pozivanjem 142 svjedoka i vještaka te prilaganjem opsežnih materijalnih dokaza.

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo