tragedija u teheranu / Poginulo 176 putnika i članova posade: Napokon poznato tko je kriv za pad ukrajinskog aviona

Image
Foto: AP Images

Iranska Revolucionarna garda je 8. siječnja raketom zemlja-zrak srušila zrakoplov ukrajinske zrakoplovne tvrtke

12.7.2020.
23:01
AP Images
VOYO logo

Iranska agencija za civilno zrakoplovstvo je za slučajno rušenje ukrajinskoga putničkog zrakoplova u kojem je u siječnju poginulo 176 ljudi okrivila pogrešku u radarskom sustavu i izostanak komunikacije između operatera protuzračne obrane i njegovih zapovjednika.

Iranska Revolucionarna garda je 8. siječnja raketom zemlja-zrak srušila zrakoplov ukrajinske zrakoplovne tvrtke ubrzo nakon što je uzletio s teheranskog aerodroma, a Teheran je kasnije priznao da su snage koje su bile u stanju visoke pripravnosti tijekom napetosti sa Sjedinjenim Državama počinile "katastrofalnu pogrešku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pogreška pri prilagodbi radarskog sustava izazvala je ljudsku pogrešku. Operater je zaboravio namjestiti smjer radarskog sustava nakon premještanja na novi položaj, a to je bila greška koja je pridonijela pogrešnom čitanju podataka s radara", kaže se u izvješću na internetskim stranicama Organizacije za civilno zrakoplovstvo (CAO).    

Izvješće CAO-a, objavljeno u subotu navečer, kaže da je protuzračni sustav koji je gađao zrakoplov bio premješten i "nije bio odgovarajuće preusmjeren". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rušenje ukrajinskog zrakoplova dogodilo se u vrijeme snažne napetosti između Irana i SAD-a.

Iran je bio u pripravnosti za američke napade nakon što je ispalio rakete na iračku bazu u kojoj su bile američke snage, u znak osvete za američko ubojstvo dronom iranskoga generala Sulejmanija u Bagdadu 3. siječnja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Propust se dogodio nakon premještanja jedne protuzračne jedinice Teherana... Dogodio se zbog ljudske pogreške", kaže se u izvješću CAO-a i dodaje da je "sustav detektirao zrakoplov kao metu koja se približava Teheranu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo