Godišnjica napada / Pogledajte kako je izgledalo to kobno jutro 11. rujna 2001. kada se dogodilo nezamislivo

Image
Foto: Profimedia

Svatko tko je dovoljno star sjeća se gdje je bio i što je radio kad su počele stizati vijesti iz New Yorka.

11.9.2021.
18:45
Profimedia
VOYO logo

Točno 20 godina prošlo je od najgoreg terorističkog napada u povijesti, dana nakon kojeg svijet više nikada neće biti isti. 

11. rujna 2001. dobro organizirani i uvježbani napadači samoubojice Al Kaide oteli su američke putničke zrakoplove pune kerozina i zabili ih u njujorške Blizance, simbole američke moći, ubivši pritom gotovo tri tisuće ljudi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovi su prizori, prenošeni uživo, urezani u kolektivno pamćenje cijelog čovječanstva, napad je do danas ostao jedan od najtraumatičnijih događaja 21. stoljeća za cijeli svijet, a 11. rujna postao simbol terorizma i opasnosti.

Image
Silvana Menđušić za RTL.hr /

Hrvatska je to doznala od nje. RTL-ova novinarka opisuje izvanrednu emisiju 11. rujna 2001: 'Ušla sam u studio bez ičega, samo s informacijom'

Image
Silvana Menđušić za RTL.hr /

Hrvatska je to doznala od nje. RTL-ova novinarka opisuje izvanrednu emisiju 11. rujna 2001: 'Ušla sam u studio bez ičega, samo s informacijom'

Svatko tko je dovoljno star sjeća se gdje je bio i što je radio kad su počele stizati vijesti iz New Yorka. Bio je to jedan prekrasan sunčani utorak, nad gradom nije bilo ni oblačka, kada se točno u 8 sati i 46 minuta po američkom vremenu u sjeverni toranj Svjetskog trgovačkog centra zabio Boeing 767 American Airlinesa, let 11 koji je iz Bostona trebao letjeti za Los Angeles, ali je otet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutak kada se prvi avion zabio sa sjeverne strane nebodera, između 93. i 99. kata, malo tko je na Manhattanu vidio vlastitim očima, kada su sve televizije počele uživo prenositi kako iz tornja suklja gusti, crni dim, nije se znalo što se točno dogodilo, pretpostavljalo se da se radi o nesreći, o gubitku kontrole nad avionom, premda su uvjeti za letenje bili savršeni. 

Ta neizvjesnost trajala je svega 17 minuta, do 9 sati i 3 minute kada je, sada mnogima pred očima, u južnom tornju uz veliku eksploziju nestao Boeing United Airlinesa let 175, također iz Bostona za Los Angeles.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udario je s juga, između 77. i 85. kata. I tada je svima postalo jasno da se avioni zabijaju namjerno, odnosno da je Amerika meta terorističkog napada čiji se razmjeri u tom trenutku nisu mogli znati.

Četiri aviona

Logično, u tom kaosu, s nevjerojatnim prizorom Blizanaca u dimu, američkom nacijom proširio se strah i panika što se sve još može dogoditi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas znamo da su oteta četiri aviona, svaki s ciljem da ga se sruši na jedan od simbola američke moći. Treći oteti bio je let 77 American Airlinesa iz Washingtona za LA, u 9 sati i 37 minuta, 51 minutu nakon prvog udara u tornjeve Blizanaca, taj se avion zabio u zapadnu stranu Pentagona, sjedišta američke vojske, pri čemu se dio zgrade zapalio i u konačnici i urušio.

Zadnji oteti avion bio je let 93 United Airlinesa, iz New Jerseyja za San Francisco, koji jedini nije pogodio svoju metu, nakon što je dio putnika pokušao preuzeti kontrolu od otmičara, srušio se u polje kod Shanksvillea u Pennsylvaniji. Istražitelji su utvrditi da je meta leta 93 bila Bijela kuća ili zgrada američkog Kongresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Događaji tog najšokantnijeg jutra u američkoj povijesti imali su tragičan završetak kada se, prvo u 9 sati i 59 minuta, 56 minuta nakon udara leta 175, urušio južni toranj Blizanaca, dakle onaj koji je drugi napadnut. Nastao je golemi oblak prašine koji se širio velikom brzinom i doslovce gutao sve ulice donjeg dijela Manhattana. 

U 10 sati i 28 minuta, sat i 42 minute nakon udara leta 11, pao je i sjeverni toranj Svjetskog trgovačkog centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najsmrtonosniji napad u povijesti

Napadi 11. rujna do danas su ostali najsmrtonosniji teroristički napad u povijesti u kojem je poginulo 2996 ljudi, a još 6000 ih je ranjeno. Od broja poginulih njih 265 je sa četiri oteta leta na kojima nije bilo preživjelih, 2606 iz Svjetskog trgovačkog centra, a još 125-ero je smrtno stradalo u Pentagonu. Većina poginulih su civili, ali i 340 vatrogasca, 72 policajca, 55 pripadnika vojske i 19 otmičara.

A tko su bili počinitelji? Ustanovljeno je da se radilo o operaciji koju je izvela organizacija slabo povezanih terorističkih ćelija, poznata pod imenom Al Kaida, krajem tog rujna već su javno objavljene fotografije svih 19 otmičara koji su realizirali preuzimanje kontrole nad četiri aviona, vođa na terenu bio im je Mohamed Atta, jedan od četvorice priučenih pilota koji su sjeli za upravljače otetih aviona i usmjerili ih prema zadanim ciljevima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

15-orica su bili iz Saudijske Arabije, dvojica iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, te po jedan iz Egipta i Libanona. 

Ustanovljeno je da su svi oni sljedbenici Osame Bin Ladena koji je tako postao najtraženija osoba na svijetu, samo će proći još deset godina prije nego bude pronađen i likvidiran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo