POVIJESNI TRENUTAK / Pogledajte lansiranje najskupljeg teleskopa ikad. Cilj mu je 1,5 milijuna km od Zemlje, špijunirat će prošlost zvijezda

Image
Foto: AP

Svemirski teleskop James Webb uspješno je lansiran iz Francuske Gvajane, čime je otvoreno novo doba svemirskih istraživanja

25.12.2021.
20:15
AP
VOYO logo

NASA-in revolucionarni teleskop James Webb vrijedan devet milijardi dolara, poletio je u svemir. Težak više od šest tona, nakon vožnje od 26 minuta, pušten je iz rakete kako bi nastavio put do odredišta u solarnoj orbiti, otprilike milijun i pol kilometara od Zemlje. Za to će mu trebati mjesec dana.

Astronomi kažu da će napredak donijeti uvid u svemir koji nikada ranije nije viđen, a tražit će planet s atmosferom koja bi mogla biti pogodna za život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenica Elena Sabbi objasnila je u čemu je stvar:

"Nadamo se da će 'Webb' ponuditi odgovore tako što će gledati u područja u kojima se zvijezde još nisu formirale. To su vrlo mračni oblaci u središtu naše galaksije... Što se događa prije nego što nastanu zvijezde? Što dovodi do nastanka zvijezda?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je izgledalo lansiranje čudesnog dragulja najmodernije znanosti i tehnologije koji će, gledajući u centar galaksije, gledati u prošlost, pogledajte u prilogu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo