Sudar brodova / Nova snimka katastrofe na Dunavu! Nabujala rijeka progutala brodicu u nekoliko sekundi

U prevrtanju broda nakon sudara s drugim brodom na Dunavu u Budimpešti poginulo je najmanje sedmero ljudi

30.5.2019.
13:50
VOYO logo

Pojavila se nova snimka sudara riječnoga kruzera Viking Sigyn i turističke brodice Sirena na kojoj su bili južnokorejski turisti, a koji je završio tragično za najmanje 7 osoba. Toliko je tijela za sada pronađeno, a za 21 se još traga.

Trenutak sudara, osim kamere s hotela, zabilježila je i kamera ispod mosta. Na novoj se snimci vidi kako kruzer gura brodicu koja se zatim prevrće i tone u nabujali Dunav. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kruzer Viking Sigyn, koji je potopio turističku brodicu, doplovio je iz Vukovara od kuda je krenuo 26. svibnja u 21:48 sati na turistički put po Dunavu. U Budimpeštu je stigao 28. svibnja oko 3 sata ujutro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tijeku akcija spašavanja

Na Dunavu je u tijeku velika akcija spašavanja. Sedam tijela je pronađeno, a još nekoliko osoba je spašeno i prevezeno u bolnicu, rekao je glasnogovornik mađarske Nacionalne medicinske službe Pal Gyorfi.

"Ne usuđujem se reći da nema nade. No, rekao bih da su minimalne šanse da će biti još preživjelih", rekao je Pal Gyorfi, glasnogovornik mađarske Hitne službe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Olupinu će na površinu izvući brod-dizalica, ali se još ne zna kada će početi izvlačenje. Olupina broda leži na dnu Dunava, nekoliko metara daleko od mosta Margaret. Zbog slabe vidljivosti, jakih struja i visokog vodostaja, roniocima je gotovo nemoguće doći do potonula broda.

Image

Dunavsko mjesto užasa: Najmanje 7 poginulih u prevrtanju broda! Za 19 nestalih, među kojima je i dijete, se još traga

Image

Dunavsko mjesto užasa: Najmanje 7 poginulih u prevrtanju broda! Za 19 nestalih, među kojima je i dijete, se još traga

Nakon nekoliko sati pretraživanja hitne službe su otkrile olupinu broda Sirena u koritu rijeke u blizini mosta Margaret. Spasilački timovi upozoravaju na to da što više vremena prolazi, snažne riječne struje sve će više ići nizvodno, što smanjuje šanse za pronalazak preživjelih. Na Dunavu južno od Budimpešte zaustavljen je sav brodski promet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vikingom je upravljao ukrajinski skiper s dugogodišnjim iskustvom. On i ostali članovi posade su na ispitivanju. 

135 metara dugi kruzer

Potonuli brod Sirena je 27 metara dug riječni brod s dvije palube. Ima motor od 150 konjskih snaga i može primiti do 60 ljudi. Izgrađen je u Sovjetskom Savezu 1949. godine. Njegovi vlasnici, tvrtka Panorama Deck, kažu da je bio redovito održavan. U trenutku nesreće bio je na rutinskom večernjem turističkom krstarenju Dunavom. Havarija se dogodila na popularnom dijelu Dunava, na mjestu s kojeg turisti na brodovima mogu vidjeti osvijetljeni grad i mađarski parlament.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kruzer Viking Sigy može dosegnuti brzinu od 28 kilometara na sat, ima ekološki prihvatljive hibridne motore koji osiguravaju ugodniju vožnju. Dug je 135 i širok 12 metara, piše Net.hr.

Kako izgleda njegova unutrašnjost, pogledajte u VIDEU!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo