Nemiri u Belgiji / Pokret 'žutih prsluka' u Bruxellesu: Policija ih tjerala vodenim topovima, uhitili 60-ak ljudi

Image
Foto: AP

Ovo je prvi prosvjed u Bruxellesu organiziran preko društvenih mreža, za kojeg se ne zna tko mu je vođa

30.11.2018.
17:21
AP
VOYO logo

Izgredi su u petak obilježili prosvjed tristotinjak belgijskih "žutih prsluka" u Bruxellesu, što je prvi skup koji je prosvjedni pokret organizirao u belgijskoj prijestolnici, izvijestio je novinar France Pressea s mjesta događaja.

Oko 13.30 sati po mjesnom i srednjoeuropskom vremenu, nakon otprilike tri sata hodanja u povorci, policija je morala upotrijebiti vodene topove kako bi rastjerala prosvjednike koji su je gađali raznim predmetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šezdesetak ljudi je uhićeno zbog posjedovanja zabranjenih predmeta, napose skalpela, dimnih bomba i suzavca, rekla je agenciji glasnogovornica policije.

Prva uhićenja i zapljene predmeta dogodili su se tijekom jutra dok su manje skupine išle prema glavnom mjestu okupljanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI:

Prosvjed je počeo oko 10.30 sati na raskrižju Arts-Loi, nedaleko od europskih ustanova i premijerova ureda, gdje je policija nabrojala stotinjak "žutih prsluka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjednici su se nekoliko puta htjeli približiti premijerovu uredu, u čemu ih je spriječila policija. Izvikivali su slogane "Mi smo narod, Charlesu Michelu, gotov si", smjerajući na liberalnog premijera.

Pokret "žutih prsluka" koji se prije dva tjedna pojavio u Francuskoj kako bi prosvjedovao protiv povećanja poreza na gorivo, proširio se u Valoniji, ali još ne u Flandriji i u prijestolnici. Ovo je prvi prosvjed u Bruxellesu organiziran preko društvenih mreža, za koji se ne zna tko mu je vođa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovako je to izgledalo danas u Bruxellesu

Belgian police, 'yellow jacket' protesters clash in Brussels https://t.co/KwzXAazctH

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo