Osuđen na 22,5 godine / Policajac koji je osuđen zbog Floyda: 'Uskoro će izaći nove informacije, nadam se da će vam ovo pružiti malo mira'

Za aktiviste i pokrete nastale nakon ubojstva ova presuda budi nadu kako će policajci manje pribjegavati ubojstvima za prekršaje io više razmišljati o posljedicama

26.6.2021.
18:52
VOYO logo

45-godišnji bivši policajac iz Minneapolisa osuđen je na 22,5 godine zatvora zbog ubojstva Georga Floyda, slučaja koji je otvorio pitanje rasnih nejednakosti u Americi i doveo do pokreta Black lives matter.

Mnogi vjeruju kako će ova presuda utjecati na smanjenje policijske brutalnosti koja je učestala posljednjih godina. Snimka u kojoj Derek Chauvin 9 minuta drži nogu na vratu Georga Floyda obišla je svijet.

Floyd je umro a policajci prvotno nisu bili optuženi za nikakvo kazneno djelo no pod pritiskom javnosti, demonstracija, prosvjeda, nereda...postupak je ipak pokrenut. U dva mjeseca suđenja svjedočili su svi članovi Floydove obitelji.

Kći Gianna rekla je kako bi mu samo još jednom rekla da ga voli i da joj nedostaje. 
Brat Terrence htio je pitati policajca:  "Želim od njega osobno znati zašto, o čemu ste razmišljali, što vam je prolazilo kroz glavu kad ste imali koljeno na vratu moga brata?"

Image
ranije već proglašen krivim /

Stigla presuda: Policajac koji je ubio Georgea Floyda osuđen na 22 i pol godine zatvora

Image
ranije već proglašen krivim /

Stigla presuda: Policajac koji je ubio Georgea Floyda osuđen na 22 i pol godine zatvora


Svjedočila je i obitelj optuženog, govorili su kako je on dobra i vrijedna osoba. Sam Chauvin nije rekao ni riječ tokom suđenja, tek se kod izricanja kazne obratio uz najavu kako će se žaliti i dokazati da nije kriv.

Derek Chauvin,  osuđeni policajac: "Želim izraziti sućut obitelji Floyd, bit će uskoro neke druge informacije koje će vas zanimati, ali nadam se da će vam ovo pružiti malo mira".

Trojici policajaca koji su bili s njim suditi će se dogodine, kada se smanji pritisak javnosti, najavio je tužitelj koje je rekao kako se nada da ovakve bespotrebne brutalnosti više neće biti. Rekao je da su policajci mogli svladati Floyda na desetak načina koji ne bi završili smrću.

Keith Ellison, glavni državni odvjetnik: "Vjerujemo i deklariramo da nitko nije iznad zakona i nitko ispod njega - policajac nije iznad zakona, a George Floyd sigurno nije ispod zakona".

Za aktiviste i pokrete nastale nakon ubojstva ova presuda budi nadu kako će policajci manje pribjegavati ubojstvima za prekršaje io više razmišljati o posljedicama.

"U redu, on je kriv. Ali izricanje presude nešto znači, na primjer, jer će to biti presedan za mnoga druga suđenja. Dakle, ova je presuda važna", rekao je P.J. Hill, aktivist.

Američki predsjednik, koji je primio obitelj Floyd, rekao je kako je važno da je suđenje bilo po zakonu. "Ne znam sve okolnosti koje su uzete u obzir, ali čini mi se da je prema pravilima to prikladna kazna", rekao je Joe Biden, američki predsjednik.

Uz dobro vladanje Chauvin može na slobodu za 15 godina, no čeka ga i suđenje u privatnoj parnici u kojem mi mogao dobiti kaznu doživotnog zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo