burno u beogradu / Šešeljevi radikali pokušali spriječiti otvaranje festivala, morala intervenirati policija, Hoxaj: 'Sram vas bilo!'

Image
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL

Festival je, unatoč prosvjedima, ipak otvoren, a ispred CZKD i u okolnim ulicama ostali su radikali te članovi ultranacionalističke organizacije Zavetnika, koji su pokušali ući u dvoranu Centra Policija onemogućila Šešeljeve radikale da spriječe otvaranje festivala, Hoxaj: 'Sram '

30.5.2018.
22:14
Dubravka Petrić/PIXSELL
VOYO logo

Policija je u srijedu navečer u Beogradu onemogućila članove i pristaše Srpske radikalne stranke (SRS) haškog osuđenika Vojislava Šešelja i pripadnika desničarskih organizacija da spriječe održavanje festivala "Mirdita, dobar dan" u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD).

Festival je, unatoč prosvjedima, ipak otvoren, a ispred CZKD i u okolnim ulicama ostali su radikali te članovi ultranacionalističke organizacije Zavetnika, koji su pokušali ući u dvoranu Centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festivala je osmišljen kao razmjena umjetničkih ideja, uz stvaranje tradicije suradnje i okupljanja, s namjerom da se pridonese trajnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a oko CZKD i dalje su raspoređene jake policijske snage, opremljene za razbijanje demonstracija.

Iako je policija zabranila skup radikala, dvjestotinak članova i pristaša SRS okupilo se kasno popodne na platou ispred Hrama Svetog Save i u mimohodu krenulo ka CZKD s namjerom da spriječe održavanje festivala "Mirdita, dobar dan", ali ih je u tome spriječio policijski kordon koji skupina naratobornijih radikala nije uspjela probiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjednicima se potom pridružio i šef SRS i zastupniku u Skupštini Srbije Vojislav Šešelj i optužio organizatore i sve koji su podržali festival ili ga posjećuju da su na strani "separatista" te da policija blokira "srpske patriote".

U osudi festivala, ali ne i u prosvjedu, radikalima su se pridružili konzervativci - Demokratska stranka Srbije (DSS) i pokret Dveri, uz ocjene da festival podupire i promiče Kosovo kao neovisnu državu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sofija Todorović je, u ime umjetničkih udruga i organizacija koje su idejno osmislile i organizirale festival, novinarima rekla kako prosvjednici "koji su odlučili ovako dočekati goste nemaju legitimitet predstavljati stajalište svog naroda", te da im "nije stalo do svoje zemlje".

Kustrim Koliqi iz prištinske organizacije "Integra" rekao je kako tijekom prethodna četiri izdanja festivala "nije viđao političare na ulici" već samo policiju koja je osiguravala događaj, te da je zabrinut kada vidi predstavnike političkih stranaka koji prosvjeduju protiv "ovako značajnog festivala za mlade", prenijela je agencija Tanjug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudionici festivala iz Prištine su ranije danas imali problema i na ulasku u Srbiju, kad im je prijelazu Merdare policija detaljno kontrolirala fotografije namijenjene pratećoj izložbi festivala i nije dopustila da u Srbiju unesu tri fotografije s obilježjima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Umjetnici s Kosova, sudionici festivala "Mirdita, dobar dan" u Beogradu, pušteni su da uđu u Srbiju, ali im odlukom ministra unutarnjih poslova Nebojše Stefanovića nije dopušteno unošenje radova s natpisom OVK, potvrdio je MUP Srbije za TV N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U MUP-u navode da je zabrana uslijedila jer se radi "o terorističkoj organizaciji čija su obilježja zabranjena u Srbiji".

Zamjenik kosovskog premijera Enver Hoxaj ocijenio je "sramnim" potez srbijanske policije, a na Twitteru zatražio od srbijanske vlade da "obustavi zlostavljanje građana Kosova" i najavio "mjere reciprociteta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival "Mirdita, dobar dan" trebao bi trajati do 2. lipnja.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo