GRAĐANI SVIH DOBI NA ULICAMA / Policija u Hong Kongu ponovno ispalila suzavac u sukobu s tisućama prosvjednika

Image
Foto: AP Images

Prosvjednici su se branili velikim kišobranima te su nosili zaštitne maske i naočale kako bi izbjegli udisanje dima

28.7.2019.
16:12
AP Images
VOYO logo

Policija je u nedjelju drugu noć zaredom ispalila suzavac te se sukobila s prosvjednicima u središnjoj vladinoj i poslovnoj četvrti Hong Konga, u još jednom od niza prosvjeda protiv kontroverznog zakona o izručenju i načina na koji vlasti postupaju s prosvjednicima.

Suzavac je ispaljen na prosvjednike ispred zapadne policijske postaje kasno u nedjelju, dok se interventna policija sukobila s prosvjednicima koji su okupirali ulicu Connaught, glavnu  ulicu u blizini postaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjednici su se branili velikim kišobranima te su nosili zaštitne maske i naočale kako bi izbjegli udisanje dima.

U drugom dijelu grada, tisuće ljudi formirale su barikade kako bi blokirali ulice u četvrti Causeway Bay, najpopularnijoj četvrti za kupovinu, dok su tisuće okupirale park u središnjem poslovnom centru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjednici svih dobi su u nedjelju sudjelovali u maršu kroz grad uzvikujući "Dolje pakleni zakon!"  i "Preuzmimo Hong Kong, ovo je revolucija našeg vremena!".

"Želimo da se iz zakona isključi izručenje", rekao je prosvjednik Leo Wu. "Međutim, a pogotovo nakon prosvjeda u lipnju i srpnju... ne samo da se ne slažemo s prijedlogom zakona - ne slažemo se s vladom niti policijom!", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo je planirano da prosvjedni marš prođe kroz povijesnu četvrt Sheung Wan, popularnu među turistima, no nisu uspjeli dobiti odobrenje policije.

Manje skupine marširale su kroz tu četvrtu usprkos zabrani, dok su deseci tisuća krenuli u suprotnom pravcu pri čemu je prosvjed podijeljen na nekoliko ključnih mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjedi su dio šireg pokreta koji je počeo 9. lipnja protiv kontroverznog prijedloga zakona koji dopušta izručenje Kini, no prerastao je u veće prosvjede protiv vlasti i policijske okrutnosti.

Stotine tisuća pojavile su se na prosvjedima u proteklih nekoliko tjedana, unatoč tomu što redovito završe nasilnih sukobima s interventnom policijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Wu i mnogi drugi pridružili su se prosvjedu zbog nasilja nad prosvjednicima prošlog tjedna kada su naoružani napadači, za koje se vjeruje da su pripadnici lokalne mafije, napali prosvjednike i putnike.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo