sukobi s policijom / Političke napetosti u Crnoj Gori su na vrhuncu! Uoči ustoličenja novog mitropolita pravoslavne crkve - kaos i prosvjedi

Premijer poziva građane da ne nasjedaju na političke manipulacije

4.9.2021.
20:00
VOYO logo

Političke napetosti u susjednoj Crnoj Gori su na vrhuncu. Uoči sutrašnjeg ustoličenja novog mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Cetinju - kaos i prosvjedi.

Prosvjednici žele da se obred premjesti, dok premijer poziva građane da ne nasjedaju na političke manipulacije. Sukobi prosvjednika s policijom na ulasku u Cetinje uoči sutrašnjeg ustoličenja mitropolita srpske pravoslavne crkve - Joanikija. Niti dva policijska kordona nisu uspjela umiriti prosvjednike, a dio građana je i blokirala cestu između Podgorice i Cetinja,

Vjerski obred održat će se u prisustvu svećenika i patrijarha srpske pravoslavne crkve Porfirija koji večeras dolazi u Podgoricu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Zbog sutrašnjeg ustoličenja /

VIDEO Kaos u Crnoj Gori: Barikade na prometnicama, žestok sukob prosvjednika s policijom

Image
Zbog sutrašnjeg ustoličenja /

VIDEO Kaos u Crnoj Gori: Barikade na prometnicama, žestok sukob prosvjednika s policijom

''Kao što vidite, sav događaj će se održavati vani, izmijestili smo to iz hrama, time smo poslušali i preporuke Instituta za javno zdravlje da na neki način se smanji mogućnost zaraze koronavirusom'', rekao je Nikola Pejović, podgorički paroh.

A da se smanji i mogućnost nemira, prosvjednici traže da se zbog mira u zemlji izmjesti ustoličenje mitropolita Joanikija iz Cetinjskog manastira u neki drugi hram izvan stare crnogorske prijestolnice. Kako bi smirili napetosti i izbjegli potencijalne sukobe, vjernicima se poručuje da ne dolaze u Cetinje.

Još veći sukobi?

Srpska pravoslavna crkva imala je veliki utjecaj u smjeni vlasti u Crnoj Gori i prvom porazu Mila Đukanovića na izborima nakon tri desetljeća. Brojne čelne funkcije u državi preuzeli su kadrovi bliski Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a nedavno preminuli dugogodišnji mitropolit Amfilohije bezuvjetno je podržao Zdravka Krivokapića za budućeg premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kao premijer Crne Gore dužan sam upozoriti sve časne i poštene crnogorske građane da ne nasjedaju na manipulacije onih koji su radi osobne koristi i privilegija spremni i rođenu braću gurnuti u sukob'', izjavio je crnogorski premijer Zdravko Krivokapić.

Išlo je to samog predsjednika Crne Gore Milu Đukanovića koji je najavio i mogućnost priključenja prosvjedima.

Prosvjednici pak, većinom pristaše njegovog DPS zazivaju smjenu premijera.
Ovaj crkveni događaj mogao bi značiti uvod u veliku političku krizu u Crnoj Gori. No, svi se nadaju da se sutrašnje ustoličenje neće oteti kontroli i izazvati veće sukobe.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo